INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

Óriási üvegkupola védi az oroszországi sziklarajzokat

InfoRádió / MTI

Óriási üvegkupola védi az időjárás viszontagságaitól az oroszországi sziklarajzokat a Kola-félszigeten.

A petroglifákat 1997-ben fedezték fel a Murmanszki területen, a Kanozero-tó három szigetén, noha a kutatók az 1960-as évek óta rendszeresen szerveztek expedíciókat a térségbe. A véseteket azonban sokáig a turisták "remekművének" tartották - olvasható a Russia Beyond the Headlines című angol nyelvű orosz hírportálon.

Eddig több mint ezer sziklarajzot azonosítottak, a Kr.e. 3.-2. évezredből származó vésetek állatokat, madarakat, halakat ábrázolnak, de az őskori "krónikások" a korabeli vadászatokról is "beszámoltak", megjelenítették a családi eseményeket, és varázslóikat is megörökítették.

Hogy védjék a petroglifákat az időjárástól és a vandáloktól, a Kamennij-szigeten egy hatalmas, 10 méter magas és 20 méter átmérőjű fémvázas üvegkupolát építettek, emellett korlátozzák a helyszín látogathatóságát, a nevezetesség csak előzetes engedéllyel látogatható.

A tudósok eközben igyekeznek megfejteni a petroglifák rendeltetését. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a mindennapi élet jeleneteit ábrázolják a sziklarajzok, az utóbbi időben azonban felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Kanozero-tó szigetei rituális helyszínek voltak, ahol az ősök szellemével igyekeztek kapcsolatot teremteni, esetleg gyógyító szertartásokat végeztek.

"A sziklavésetek a prehistorikus népesség szertartásait ábrázolhatják, a szigetek egyfajta szabadtéri szentélyként szolgálhattak" - vélekedett Vagyim Lihacsev antropológus, aki az elsők között tanulmányozta a sziklarajzokat és könyvet írt a Kanozero-tó petroglifáiról.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018