eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Óriási üvegkupola védi az oroszországi sziklarajzokat

Óriási üvegkupola védi az időjárás viszontagságaitól az oroszországi sziklarajzokat a Kola-félszigeten.

A petroglifákat 1997-ben fedezték fel a Murmanszki területen, a Kanozero-tó három szigetén, noha a kutatók az 1960-as évek óta rendszeresen szerveztek expedíciókat a térségbe. A véseteket azonban sokáig a turisták "remekművének" tartották - olvasható a Russia Beyond the Headlines című angol nyelvű orosz hírportálon.

Eddig több mint ezer sziklarajzot azonosítottak, a Kr.e. 3.-2. évezredből származó vésetek állatokat, madarakat, halakat ábrázolnak, de az őskori "krónikások" a korabeli vadászatokról is "beszámoltak", megjelenítették a családi eseményeket, és varázslóikat is megörökítették.

Hogy védjék a petroglifákat az időjárástól és a vandáloktól, a Kamennij-szigeten egy hatalmas, 10 méter magas és 20 méter átmérőjű fémvázas üvegkupolát építettek, emellett korlátozzák a helyszín látogathatóságát, a nevezetesség csak előzetes engedéllyel látogatható.

A tudósok eközben igyekeznek megfejteni a petroglifák rendeltetését. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a mindennapi élet jeleneteit ábrázolják a sziklarajzok, az utóbbi időben azonban felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Kanozero-tó szigetei rituális helyszínek voltak, ahol az ősök szellemével igyekeztek kapcsolatot teremteni, esetleg gyógyító szertartásokat végeztek.

"A sziklavésetek a prehistorikus népesség szertartásait ábrázolhatják, a szigetek egyfajta szabadtéri szentélyként szolgálhattak" - vélekedett Vagyim Lihacsev antropológus, aki az elsők között tanulmányozta a sziklarajzokat és könyvet írt a Kanozero-tó petroglifáiról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×