eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

Óriási üvegkupola védi az oroszországi sziklarajzokat

Óriási üvegkupola védi az időjárás viszontagságaitól az oroszországi sziklarajzokat a Kola-félszigeten.

A petroglifákat 1997-ben fedezték fel a Murmanszki területen, a Kanozero-tó három szigetén, noha a kutatók az 1960-as évek óta rendszeresen szerveztek expedíciókat a térségbe. A véseteket azonban sokáig a turisták "remekművének" tartották - olvasható a Russia Beyond the Headlines című angol nyelvű orosz hírportálon.

Eddig több mint ezer sziklarajzot azonosítottak, a Kr.e. 3.-2. évezredből származó vésetek állatokat, madarakat, halakat ábrázolnak, de az őskori "krónikások" a korabeli vadászatokról is "beszámoltak", megjelenítették a családi eseményeket, és varázslóikat is megörökítették.

Hogy védjék a petroglifákat az időjárástól és a vandáloktól, a Kamennij-szigeten egy hatalmas, 10 méter magas és 20 méter átmérőjű fémvázas üvegkupolát építettek, emellett korlátozzák a helyszín látogathatóságát, a nevezetesség csak előzetes engedéllyel látogatható.

A tudósok eközben igyekeznek megfejteni a petroglifák rendeltetését. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a mindennapi élet jeleneteit ábrázolják a sziklarajzok, az utóbbi időben azonban felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Kanozero-tó szigetei rituális helyszínek voltak, ahol az ősök szellemével igyekeztek kapcsolatot teremteni, esetleg gyógyító szertartásokat végeztek.

"A sziklavésetek a prehistorikus népesség szertartásait ábrázolhatják, a szigetek egyfajta szabadtéri szentélyként szolgálhattak" - vélekedett Vagyim Lihacsev antropológus, aki az elsők között tanulmányozta a sziklarajzokat és könyvet írt a Kanozero-tó petroglifáiról.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×