eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ebola - Az ondóban még hónapokkal a gyógyulás után is jelen lehet a vírus

A fertőzés veszélyének minimalizálása érdekében azt javasolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebolából felépülő férfiaknak, hogy három hónapig tartózkodjanak a nemi élettől, mivel az ondóban még hosszú ideig jelen lehet a vírus.

A WHO olyan kutatások eredményeire alapozta pénteki felhívását, amelyek az ebolavírusnak a magfolyadékban való jelenlétét vizsgálták. A négy vizsgálatban részt vevő, összesen 43 páciens közül három ondójában 40, 61, illetve 82 nappal az után is kimutatták a kórokozó jelenlétét, hogy a vérzéses lázzal járó betegség tünetei megjelentek rajtuk.

Tekintettel arra, hogy ez idő alatt átadhatják a vírust szexuális úton, azt tanácsolja a felépült férfiaknak a WHO, hogy a szimptómák eltűnése után még három hónapig tartózkodjanak a nemi élettől, beleértve az orális szexet is, - ha pedig erre nincs mód, mindenképpen használjanak óvszert -, és fektessenek hangsúlyt a higiéniára az önkielégítés után.

Az ebola testnedvek, így a vér, a nyál és az ürülék révén terjed. Szexuális úton való terjedését eddig nem dokumentálták.

A mostani nyugat-afrikai járványban több mint 16 ezren fertőződtek meg a vírussal, a halottak száma megközelíti az 5700-at.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×