eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ezért adják az idei orvosi Nobel-díjat

Az agykutatásban elért eredményeiért három tudós, az amerikai-brit John O`Keefe, illetve a norvég veheti át megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Az amerikai-brit John O'Keefe és a norvég házaspár May-Britt Moser és férje, Edvard Moser vehetik át az orvosi Nobel-díjat az agykutatás, azon belül az agy helymeghatározó rendszerének, vagyis belső GPS-nek felfedezéséért. A tudósok kutatási eredményei segítettek megérteni a tudomány számára azt, hogy miként képes az ember tájékozódni a térben.

Nusser Zoltán neurobiológus elmondta, a kutatások alapja John O'Keefe-hez köthető, ő negyven éve ért el tudományos áttörést, Moserék kutatása ezt erősítette meg kilenc éve, de az is fontos önálló eredmény.

"Időben egy kicsit külön volt ez a két fölfedezés, amit John O'Keefe 1971-ben tett, ő a hippokampusz nevű agyi struktúrában talált rejteket. Ezek kisállatokon, patkányokon végzett kísérletek voltak. Amikor az állat a környezetének egy bizonyos térbeli helyén helyezkedett el vagy oda azon keresztül ment, akkor a sejtek aktívak voltak. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a hippokampuszunkban bizonyos sejtek akkor aktívak, amikor a szoba közepén vagyunk, egy másik, amikor a bal alsó sarokban, a harmadik, amikor a bal fölsőben, tehát anélkül, hogy kinyitnánk a szemünket, az agyunknak van egy reprezentációja, hogy hol vagyunk a térben."

A kitüntettek 272 millió forintnak megfelelő svéd koronával gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×