eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Bekapcsolom, és emlékeznek. Kikapcsolom, és felejtenek"

Sikerült olyan memória ki- és bekapcsolót kifejleszteniük amerikai kutatóknak, amelynek segítségével a kísérleti patkányok visszaemlékeztek olyan viselkedésükre, amelyet korábban már elfelejtettek.

A Journal of Neural Engineering című szakfolyóiratban ismertetett agyi protézis az első, melynek segítségével kutatóknak sikerült lemásolniuk az agyi tanulási folyamatot és visszaállítani az emlékeket, amelyeket a tesztállatok agyából korábban gyógyszeresen töröltek. Az eszköz végső soron reményt nyújthat a demenciával élő embereknek emlékeik visszanyerésére.

"Bekapcsolom, és a patkányok emlékeznek. Kikapcsolom, és a patkányok felejtenek" - illusztrálta a protézis működését Theodore Berger kutatásvezető, a dél-kaliforniai Viterbi Műszaki Egyetem orvosbiológiai mérnöke.

Berger csoportja az észak-karolinai Wake Forest Egyetem élettani és gyógyszerészeti karának kutatóival együttműködve végezte tesztjeit a kísérleti patkányokon. A vizsgálatokban az állatok agyának hippokampusz nevű területére összpontosítottak, ahol az emlékek készülnek és tárolódnak. A hippokampusz két alrégiója közti kommunikáció eredménye, amikor a rövid távú emlék hosszú távú emlékké alakul át.

A kutatók tanulmányozták e részek közötti jelátadás folyamatát, miközben a patkányok - jutalom ellenében - megtanultak elvégezni egy egyszerű feladatot.

Ezt követően olyan szert adtak az állatoknak, amely leállítja a két agyterület közti jelátadást, így a patkányok elfelejtették hosszú távú emlékeiket. Amikor azonban beültették agyukba az elektronikus protézist, amely lemásolta az alrégiók közötti jelátadási folyamatot, akkor - a tanulmány szerint - a patkányok újra képesek voltak emlékezni a korábban megtanult feladatra.

A kutatók reményei szerint az eszközt hamarosan majomkísérletekben is tesztelhetik, a későbbiekben pedig segíthet a demenciában szenvedő embereken.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×