eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Rendkívül ritka kettős ciklon borította fel az időjárást

A statisztikák szerint tíz évente csak egyszer fordul elő olyan pusztító erejű ciklon, mint amilyen idén május közepén, majd bő két héttel később is átvonult Magyarországon - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Idén május-júniusban, lényegében három hét leforgása alatt két olyan pusztító erejű ciklon vonult át Magyarországon, amely a statisztikák szerint tíz évente csak egyszer fordul elő - közölte Bozó László akadémikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke egy tudományos konferencián.

Az OMSZ vezetője elmondta, a Zsófia egy klasszikus mediterrán ciklon volt, mely viharos szelet és hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával. Továbbhaladását gátolta egy északkeleti "blokkoló anticiklon", ezért pusztító erejének legnagyobb részét a Kárpát-medencében fejtette ki - magyarázta az akadémikus.

Bozó László közölte: többek között a Zsófia következtében a május havi csapadékösszeg a Magyarországon valaha mért legmagasabb volt, bizonyos helyeken elérte a havi átlag négyszeresét is.

A Zsófiát követte a május 30. és június 4. között tomboló Angéla ciklon, melynek szintén jelentős csapadéka a már teljesen átnedvesedett talaj miatt azonnal a folyókba ömlött, fokozva az árvízi problémákat - ismertette Bozó László, aki felidézte azt is, hogy a balatoni polgármesterekkel, a pásztói önkormányzattal és az edelényi polgármesterrel állandó összeköttetésben álltak, "negyedóránként-félóránként" cseréltek információt a kritikus napokban.

Az OMSZ elnöke úgy vélte, hogy a május-júniusi ítéletidőre vonatkozó előrejelzéseik elegendően pontosak voltak ahhoz, hogy az illetékes szervek megtehessék a szükséges lépéseket. Hozzátette ugyanakkor: ha a lokális domborzati viszonyokat még jobban be tudnák építeni modelljeikbe, tovább lehetne javítani az előrejelzések pontosságán.

Pálinkás József, az MTA elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: az emberi tevékenység ma már olyan hatással képes lenni a környezetre, hogy ezt a tudománynak figyelemmel kell követnie, és fel kell hívnia a döntéshozók figyelmét ennek következményeire.

Az MTA elnöke arról is beszélt, hogy a katasztrófák jobb előrejelzése érdekében szükséges lenne azonnali információcserét lehetővé tevő online kapcsolatot létesíteni a különböző tudományos intézetek és a katasztrófavédelmi szervek között. Mint mondta, erről már folynak a megbeszélések.

Németh Tamás, az akadémia főtitkára köszöntőjében azt emelte ki, hogy a közelmúlt hazai időjárási anomáliáinak meg kell változtatniuk gondolkodásmódunkat, többek között nagyobb hangsúlyt kell fektetni a különböző tudományterületek közötti együttműködésre.

Láng István akadémikus, a konferencia levezető elnöke elmondta, hogy az ülésen elhangzottakra építve kidolgoznak majd egy ajánlást a kormány és az Országgyűlés részére. Az ajánlás tervezete először felkerül az akadémia honlapjára, ahol két hétig lehet majd észrevételezni, s ezt követően véglegesítik csak a dokumentumot - részletezte.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×