eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Visszatér Egyiptomba az ókori fakoporsó

Visszatér Egyiptomba az a háromezer éves festett fakoporsó, amelyet még 1884-ben csempésztek ki az országból - jelentette be az egyiptomi kulturális minisztérium.

A festett, antropomorf (ember alakú) fakoporsót, amelyet a maga nemében az egyik legcsodálatosabb műtárgynak tartanak a szakemberek, még 2008 októberében foglalta le a floridai repülőtér vámhatósága. Felix Cerera régiségkereskedő ugyanis semmilyen irattal nem tudta alátámasztani, hogy a szarkofág jogos tulajdonát képezi, így felmerült a műkincscsempészet gyanúja.

A vizsgálat megállapította, hogy a szarkofágot még 1884-ben csempészték ki Egyiptomból, 2007-ben egy madridi kiállításon állították ki. Egyiptom 2009-ben jelentette be igényét az ókori műtárgyra.

A díszes fakoporsót, amely a Kr.e. 1081 és 931 között uralkodó XXI. dinasztia korából származik, Thébában tárták fel. A felirat tanúsága szerint a szarkofág egy bizonyos Imsey nevű személy számára készült. A fakoporsót borító faragványok és feliratok az elhunyt lelkét voltak segíteni az eligazodásban túlvilági útja során.

A minisztérium közlése szerint Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője március 10-én utazik Washingtonba, hogy átvegye az antik műtárgyat.

Záhi Havvász szerint az elmúlt nyolc évben erőfeszítéseinek köszönhetően ötezer egyiptomi műtárgy térhetett vissza szülőföldjére.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×