eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A tavaszi gyermekek veszélyeztetettebbek

Nagyobb esélyük van a sclerosis multiplex kialakulására a későbbi életük során azoknak a gyermekeknek, akik áprilisban születnek.

Kutatók megállapították, hogy ha az anyák az ősz és a tél folyamán várandósak, akkor gyermekük fogékonyabb az egyes, leépüléssel járó neurológiai betegségek iránt.

A Glasgowi Egyetem és a város egyik kórháza által készített vizsgálat szerint mindez a D-vitamin hiányával függ össze. A mérsékelt égövön az év több mint felében gyenge a nap sugárzása ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint termeljen a szervezet, így azok a gyermekek, akik ekkor fejlődnek az anyaméhben, hiányt szenvednek ebből a vitaminfajtából.

A D-vitamin pedig elengedhetetlen azon gén működésének szabályozásához, amely hajlamossá teszi az egyént a sclerosis multiplexre. Ez az autoimmun betegség a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Ezen betegségben szenvedők immunrendszere nem működik megfelelően, így megtámadja az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt. Ennek következtében az idegszál rosszul működik.

A betegség leggyakrabban 20 és 40 év közöttieknél jelenik meg. A betegek száma Magyarországon mintegy 12 ezer, világszerte nagyjából 2 millió. A betegség a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

Nem véletlen, hogy az European Journal of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány éppen Skóciában készült, hiszen a lakosság arányához viszonyítva itt él a legtöbb sclerosis multiplexben szenvedő beteg a világon. Ennek pontos okát egyelőre nem ismerik a kutatók, de azt gyanítják, hogy genetikai és környezeti okai egyaránt vannak.

A glasgowi kutatók 1300 beteget vontak be a vizsgálatokba. Mindegyikük Skóciában született, 1922 és 1992 között. A résztvevők közül mintegy 400-an születtek márciusban, áprilisban vagy májusban, 22 százalékkal többen, mint amennyire a felmérés készítői számítottak. A férfiaknak majdnem a fele, a nőknek pedig a negyede született áprilisban.

Az ősszel születettek 16 százalékkal voltak kevesebben a vártnál, a legkevesebben pedig a novemberi születésűek voltak.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×