INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A tavaszi gyermekek veszélyeztetettebbek

Infostart / InfoRádió
Nagyobb esélyük van a sclerosis multiplex kialakulására a későbbi életük során azoknak a gyermekeknek, akik áprilisban születnek.

Kutatók megállapították, hogy ha az anyák az ősz és a tél folyamán várandósak, akkor gyermekük fogékonyabb az egyes, leépüléssel járó neurológiai betegségek iránt.

A Glasgowi Egyetem és a város egyik kórháza által készített vizsgálat szerint mindez a D-vitamin hiányával függ össze. A mérsékelt égövön az év több mint felében gyenge a nap sugárzása ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint termeljen a szervezet, így azok a gyermekek, akik ekkor fejlődnek az anyaméhben, hiányt szenvednek ebből a vitaminfajtából.

A D-vitamin pedig elengedhetetlen azon gén működésének szabályozásához, amely hajlamossá teszi az egyént a sclerosis multiplexre. Ez az autoimmun betegség a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Ezen betegségben szenvedők immunrendszere nem működik megfelelően, így megtámadja az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt. Ennek következtében az idegszál rosszul működik.

A betegség leggyakrabban 20 és 40 év közöttieknél jelenik meg. A betegek száma Magyarországon mintegy 12 ezer, világszerte nagyjából 2 millió. A betegség a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

Nem véletlen, hogy az European Journal of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány éppen Skóciában készült, hiszen a lakosság arányához viszonyítva itt él a legtöbb sclerosis multiplexben szenvedő beteg a világon. Ennek pontos okát egyelőre nem ismerik a kutatók, de azt gyanítják, hogy genetikai és környezeti okai egyaránt vannak.

A glasgowi kutatók 1300 beteget vontak be a vizsgálatokba. Mindegyikük Skóciában született, 1922 és 1992 között. A résztvevők közül mintegy 400-an születtek márciusban, áprilisban vagy májusban, 22 százalékkal többen, mint amennyire a felmérés készítői számítottak. A férfiaknak majdnem a fele, a nőknek pedig a negyede született áprilisban.

Az ősszel születettek 16 százalékkal voltak kevesebben a vártnál, a legkevesebben pedig a novemberi születésűek voltak.

A címlapról ajánljuk