eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mini Tyrannosaurusokat fedeztek fel Kínában

Új tyrannosauridát fedeztek fel Kína északkeleti részén egy ásatáson: a Raptorex erős állkapcsával, csökevényes mellső lábaival a Tyrannosaurus rex miniatűr változatára emlékeztet - közölték amerikai kutatók csütörtökön a Science tudományos szaklap online kiadásában megjelent cikkükben.

Az állat a több tonnás ragadozó elődje. A három méter hosszú, valószínűleg öt-hat éves korában elpusztult őslény megvizsgálásával Paul Serenót, a Chicagói Egyetem munkatársát bízták meg. Sereno kutatócsoportját csodálatba ejtették a csontok: bár a Raptorex kriegsteini a T-rex súlyának csak egy kilencvened részét nyomta, ugyanakkor hasonló hosszú koponyával, hajlékony, izmos futólábakkal, rövid markoló kezekkel és masszív farokkal rendelkezett.

Az állatok belső szervei közt is felfedezhető a hasonlóság: ahogy a T-rex esetében, úgy a Raptorex agyának is megnagyobbodott a szaglóhagymája (Bulbus olfactorius), vagyis a jó szaglásért felelős szerve. Az állkapocs izomzata is hasonlóképpen fejlett, a fogak száma és elhelyezkedése is megegyezik.

Ezek szerint a tyrannosauridák csoportjának jellemzői nem folyamatosan, az egyre növekvő mérettel párhuzamosan alakultak ki, hanem már több millió évvel korábban, a legkisebb elődöknél is jelen voltak.

A Raptorex több mint 125 millió évvel ezelőtt élt a Földön - a Tyrannosaurusok mintegy harminc millió évvel később jelentek meg. Az akkor már hatalmas ragadozók hat-tizenkét méter hosszúak és 2,5-6 tonnát nyomtak.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×