eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Én süllyesztettem el a Bismarckot"

Könyvet ír második világháborús élményeiről az a brit pilóta, akiről kiderült: elévülhetetlen érdemei voltak a németek óriás csatahajójának elsüllyesztésében.

Az angliai Dunkfeldben élő John Moffat nemrég tudta meg, hogy nagy szerepe volt a német haditengerészet csatahajójának elsüllyesztésében.

1941 májusában a Bismarck elsüllyesztette a brit haditengerészet egyik hajóját, a HMS Hoodot, fedélzetén 1416 emberrel. Az akkori brit miniszterelnök, Winston Churchill ekkor adta ki az utasítást, hogy semmisítsék meg a németek csatahajóját.

A most 89 éves pilóta Swordfish kétfedelű repülőgépével bombázta a több mint 50 ezer tonnás Bismarckot, amelynek végül a brit haditengerészet hajói adták meg a kegyelemdöfést 1941. május 27-én.

A pilóta elmondása szerint a gépből nem látta, mennyire sikerült eltalálnia a csatahajót, a Fleet Air Arm múzeum kutatása azonban rávilágított, hogy gyakorlatilag az ő bombázásának köszönhetően süllyedt el a hajó. Én süllyesztettem el a Bismarckot címmel most könyvet ír élményeiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×