eur:
388.7
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Öt év múlva már nem lesz jég nyáron az Északi-sarkon

Az Északi-sarkvidéket borító jégtakaró olyan mértékben olvadt a múlt hét során, hogy tudósok állítják: 2013 nyarán az Északi-sark jégmentes lesz.

A legújabb műholdfelvételek tanúsága szerint az Északi-sark jégtakarója drámai ütemben kezdett szétesni néhány nappal ezelőtt, mert az Alaszkából érkező viharok meleg levegőt szállítanak a térségbe.

A tudósok szerint az Északi-sark mostani jégvesztesége megközelítheti, vagy túl is szárnyalhatja a tavalyi évet, amikor rekordmennyiségű, több mint egymillió négyzetkilométer jég olvadt el a nyári hónapokban.

Az idei drámai ütemű olvadásnak óriási időjárási, környezeti és ökológiai hatásai lehetnek. A régió ugyanis úgy viselkedik, mint egy hatalmas hűtőszekrény, ami az egész északi félteke időjárását befolyásolja.

A jégpáncél eltűnése nagyban befolyásolja a jegesmedvék és a fókák életét is, mivel ezek az állatok a jégtáblákat vadászatra és pihenésre használják. De a tengeri jég olvadása következtében a szárazföldi jég is drámai változásnak indulhat: óriási gleccserek omolhatnak a tengerbe, aminek vízszintje megemelkedik, és az alacsonyan fekvő területeket elöntéssel fenyegetheti.

"Amikor először készítettük el a klímaváltozás számítógépes modellezését, úgy gondoltuk, hogy az Északi-sark nyári jégolvadása és annak visszafagyása még legalább 2070-ig észlelhető lesz" - mondta Peter Wadhams, a cambridge-i egyetem professzora, aki szerint mostani modellek szerint a sarkkör nyári jégtakarója már csak néhány évig fog kitartani.

A brit professzor vészjósló előrejelzését Wieslaw Maslowski kaliforniai tudós is alátámasztotta. A professzor az amerikai haditengerészet számítógépeit használva készítette el modelljét, aminek segítségével kiszámította, hogy 2013 nyarán már nem lesz jég az Északi-sarkon, ami visszafagyna a téli hónapokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×