eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több mint 1000 fokon derül ki, van-e jég a Marson

A kutatók szinte bizonyosak abban, hogy fagyott vízre bukkant a Phoenix-szonda kutatóegysége a Marson. A szonda legújabb mintáinak 1000 fokra hevítése adhatja meg a végső választ: van-e vízjég a Marson.

Eddig is sok közvetett bizonyíték utalt arra, hogy jég van a Marson - mondta el az InfoRádiónak Kereszturi Ákos csillagász. Azonban néhány nappal ezelőtt kaptuk meg az eddigi legerősebbet a Phoenix-szonda jóvoltából.

Kereszturi Ákos kifejtette: a szonda egy árkot ásott, amelyben megjelent több fehér apró folt. Ezekről úgy gondolták, vagy vízjég, vagy valamiféle só. Ezek a foltok a napok folyamán zsugorodtak - erre a só normál körülmények között nem képes, ellenben a jég pontosan így reagál, ha kikerül a felszínre - részlezte a csillagász. Hozzátette: 99 százalék, hogy vízjeget találtak a szakemberek.

A metán- vagy széndioxidjég a Mars északi sarkán, ahol napközben mínusz 30, napszállta után pedig mínusz 80 fok körül van, nem lehet tartósan szilárd állapotban - mutatott rá Kereszturi Ákos. A széndioxidjég mínusz 70 fok körül lehet tartósan stabil állapotban, a vízjég azonban megmaradhat annak mínusz 30 fokon is, de mivel a légkör nagyon száraz.

Az első mintavétel nem mutatott ki vízjeget, mivel eddig viszonylag alacsony, 100-200 fokra hevítették - nyilatkozta a szakember. Magasabb hőmérsékleten azonban bocsáthat ki vizet, így most 1000 fokra hevítik majd a mintát, amikor az eddig rejtve maradt vízmolekuláknak is föl kell szabadulniuk.

Hanganyag: Szabó Zsuza

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×