eur:
390.69
usd:
366.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Idő- és pénzpocsékolás a hormoninjekció

A meddőségi kezelés idő- és pénzpocsékolás, ráadásul veszélyes is lehet - figyelmeztetnek brit orvosok. A hormoninjekciót évente több ezer nőnek adják be a szigetországban, hogy elősegítsék a peteérést a mesterséges megtermékenyítés előtt.

Ha egy nő természetes úton nem tud teherbe esni, mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznak, ez azonban nagyon bonyolult és költséges eljárás. Előtte injekciót kap, amely elősegíti a peteérést. A gyógyszer ciklusonként ezer fontba (359 ezer forintba) kerül Nagy-Britanniában - és igen kevéssé segíti elő a sikert.

A kutatók szerint ráadásul növeli az ikerterhesség esélyét, és a petefészek hiperstimulációs szindróma kialakulásának veszélyét. A hiperstimuláció enyhébb formái spontán rendeződnek némi alhasi fájdalom kíséretében, középsúlyos és súlyos formái csak megfelelő kezelés, akár kórházi felvétel és hathatós terápia segítségével szüntethetők meg, enélkül akár az életet veszélyeztethető szövődmények is felléphetnek. További hátránya, hogy két-három cikluson keresztül ellenjavallt a további gyógyszeres kezelés.

Richard Reindollar szerint jobb lenne, ha az érintettek nem kapnának injekciót, enélkül végeznél el náluk a mesterséges megtermékenyítést. A folyamat felgyorsítása szerinte azt eredményezné, hogy a nők hamarabb esnének teherbe, és kevesebb pénzükbe is kerülne a kezelés.

Kisebb az érzelmi trauma is

A New Hampshire-i Dartmouth-Hitchcock Orvosi Központ kutatója erről az American Society for Reproductive Medicine éves konferenciáján számolt be Washingtonban.

Ha a megtermékenyítési folyamat felgyorsulna, az érintettek hamarabb visszatérhetnének dolgozni, is kisebb lenne az érzelmi trauma is, amit kénytelenek elszenvedni - tette hozzá a kutató.

Richard Reindollar 500 olyan nőt vizsgált meg, akik mesterséges megtermékenyítésen estek át. Valamennyien olyan gyógyszert kaptak, amelyik kismértékben fokozza a peteérést.

Injekció nélkül három hónappal korábban jön a siker

Azokat, akik nem estek közülük teherbe, két csoportra osztották. Az egyik csoport megkapta a peteérést elősegítő hormoninjekciót, majd elvégezték a mesterséges megtermékenyítést. A másik csoport nem kapott injekciót a beavatkozás előtt.

Mint kiderült, mindkét csoportnál lényegében azonos volt azoknak az aránya, akik teherbe estek - de az injekciót kihagyó nőknek egy átlagosan három hónappal hamarabb sikerült. Ráadásul mintegy ötezer fontnak megfelelő összeget is spóroltak.

Nagy-Britanniában egyébként a hivatalos protokoll nem írja elő a hormoninjekciót, de a legtöbb magánklinikán mégis ezt a módszert választják.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×