eur:
394.37
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Ha tehetném, soha nem jönnék vissza a Földre!"

Ha választhatnának, soha nem térnének vissza a Földre az orosz űrhajósok. Nem is annyira a mindennapi gondokat - a csekkbefizetést, a bevásárlást és a házimunkát - utálják, hanem azt, hogy újra meg kell tanulniuk járni.

Az űrhajós lét legrosszabb rész az, amikor visszatérnek a Földre - állítják orosz asztronauták.

"A dolog legszebb része az, amikor az ember felszállás után először megpillantja a Földet. Olyan, mint egy hatalmas, kék lufi, körös-körül meg a tömény feketeség" - számolt be élményeiről Vlagyimir Dezsurov, aki eddig kétszer négy hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

"Munka, munka, munka"

Dezsurov el sem tud képzelni szebb hivatást a sajátjánál, pedig az űrállomáson az nem áll másból, mint "munkából, munkából, éjjel-nappal állandó munkából".

A sok munka mellett rossz az is, hogy hónapokig távol kell lennie a családjától és a barátaitól, de semmi nem olyan rossz, mint visszatérni a Földre.

"Az izomszövetek sorvadásnak indulnak a súlytalanság miatt, így nehezünkre esik a járás. Tulajdonképpen újra tanulunk járni, mint a kisgyerekek" - mondta az űrhajós a Reuters-nek adott interjúban.Bár az űrállomáson minden nap végeznek gyakorlatokat az izomsorvadás megelőzése érdekében, hetekig tart, mire a visszatérés után regenerálódnak az izmok.

Dezsurov 21 éve él a Csillagvárosban, ahol a szürke, hatvanas években épült házakra ráférne az alapos tatarozás. Üde színfoltot csak azok a villák jelentenek, amelyeket az amerikai űrhivatal, a NASA építtetett az űrhajósainak.

Mintha még lenne Szovjetunió

A városba, ahol ötezren élnek, még ma sem könnyű bejutni, és Dezsurov szerint az űrhajósok nem sokat éreztek azokból a drámai változásokból, amelyek a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta bekövetkeztek.

"Talán kicsit kevesebb pénz jut az űrkutatásra, de mi dolgozunk, mintha mi sem történt volna" - mondta erről.

A pénz egy részét az űrturizmusból teremtik elő az oroszok. Az ötödik űrturista a magyar származású Charles Simonyi volt, aki április 21-én tért vissza a Földre. Akárcsak elődeinek, neki is 25 millió dollárt (4,5 milliárd forintot) kellett leperkálnia az űrkalandért.

Az orosz űrhajósok közül nem mindenki szereti az űrturistákat. "Nem örülök neki, ha jön egy fickó egy nagy halom pénzzel, és már mehet is az űrbe, míg másoknak erre esélyük sincs" - mondta Gennagyij Padalka. "A pénzük persze jól jön" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×