INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

Egy felmérés szerint évente 150 ezren halnak meg a klímaváltozás miatt

Infostart / InfoRádió

Minden korábbinál riasztóbb eredménnyel járó felméréseket közöltek a WHO és a Wisconsini Egyetem kutatói a globális felmelegedés várható következményeiről. A világ legrangosabb természettudományos folyóiratában, a Nature-ben közölt írás szerint már most is évente mintegy 150 ezren halnak meg és csaknem 5 millióan betegszenek meg az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt.

Jonathan Patz professzor, a kutatás vezetője szerint a légkörváltozásokért legkevésbé felelős szegény országok viselik a legnagyobb kockázatot az emelkedő hőmérséklet miatt.

A cikkből az is kiderül, hogy az eddigi néhány tized Celsius fokos felmelegedés megkönnyítette a malária terjedését. A Föld legveszélyeztetettebb területei Észak- és Kelet-Afrikában, valamint a Csendes- és az Indiai-Óceán partjai mentén fekszenek.

A kutató felhívta a figyelmet az úgynevezett nagyvárosi hőszigetek kialakulására is. A tudósok szerint a betonrengetegben élők hatványozottan tapasztalhatják a klímaváltozás káros hatásait.

Közben Montrealban, két nappal a nemzetközi klímakonferencia vége előtt a részvevők távolabb vannak a hosszú távra szóló megegyezésektől, mint azt sokan a november végi kezdéskor remélték.

A környezetvédők kiábrándítónak tartják, hogy a 2008-as határidő szóba sem került a kiotói megállapodás második szakaszának kezdési időpontjaként.

Bár az egyezményben foglaltak megvalósításának első határideje csak 2012 decemberében jár le, a szén-dioxid-kvóták kereskedelemének fenntartása miatt a környezetvédők elengedhetetlennek tartják a mielőbbi megegyezést a Kiotói Egyezmény életben tartásáról.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018