eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A bronzérmes Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 6-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kovács Sarolta: voltak álmatlan éjszakáim

Trombózis miatt három hónappal ezelőtt a pályafutása is veszélybe került, ám végül olimpiai bronzérmes lett a székesfehérvári öttusázó. Kovács Sarolta részletesen beszélt a mentális erőről.

„Ez új nekem” – mondta csodálkozva, de mosolyogva Kovács Sarolta a tokiói olimpia öttusaversenyének sajtótájékoztatóján, amikor szóltak neki, hogyan tartsa bekapcsolva a mikrofont.

Hiába nyert ugyanis már világ- és Európa-bajnoki címeket, olimpiai dobogón először állhatott, így ilyen eseményen is először vett részt. A londoni játékokon a 33., Rióban a 17. lett – Tokióban pedig a harmadik.

És ezt a bronzérmet értékesebbnek tartja, mint az egyéni világbajnoki aranyát, és el is mondta, hogy miért.

„Olyan sok dolog történt velem ebben az évben. Három hónapja úgy volt, hogy mindennek vége számomra, nemcsak az olimpiának, hanem a sportnak is. De én annyira bíztam, magamban is, és minden negatívban csak a pozitívat láttam, így meg tudtam csinálni.”

Ugyanis márciusban derült ki, hogy meg kell operálni a térdét, ám a rutinműtét után is nagy fájdalmai voltak: vérrög alakult ki a vádlijában. Mindez azért, mert nem kapott vérhigítót a műtét után. A trombózis miatt az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán mennyit mozoghat. Aztán beállították a gyógyszereit, visszatérhetett, a tokiói bronzéremhez pedig rutinja és a mentáltréning segítette.

„Feküdtem az ágyban, és csak mentálisan tudtam készülni, elképzeltem a helyszínt, és a lövészetben ez segített.

Voltak álmatlan éjszakáim, de lementem a többiekhez, és szívtam magamba a hangulatot.”

Azt nevezte kulcsfontosságúnak, hogy nem figyelt a többiekre, csak a saját versenyzésére.

„Csak magamra koncentráltam, nem tudom, hogy ki hol ért be. Próbáltam azt a munkát kamatoztatni, amit eddig elvégeztem.

Törés volt, hogy nem tudtam versenyezni, sok kimaradt, de éreztem, hogy jó formában vagyok és vissza tudok jönni.”

Az is inspirálta, hogy azt látta a riválisokon, lebecsülik, és hiába kezdte harmadik helyről a kombinált számot, nem várták dobogóra – nekik is meg akarta mutatni. Amikor a litván Laura Asadauskaite megelőzte, azt mondta magának, hogy huhh, de hátrafelé nem tekintett, csak hallotta, hogy mögötte trappol valaki. Az olasz Alice Soterót sikerült a lövészetben rendre leszakítani. Annyira csak magára figyelt, hogy azt sem tudta, ki lő mellette.

Ami pedig a folytatást illeti: kipróbálja az új rendszert az öttusában – rövidebb idő lesz a számok között és kieséses rendszert vezetnek be a jövő évtől –, de azt még nem ígéri, hogy a párizsi olimpián is indul.

Néhány héttel az olimpia előtt jegyezte el kedvese, így az öttusázó szerint egyelőre tökéletes a nyár, de még lehetne fokozni – tette hozzá nevetve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×