eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (j) vezeti a mezőnyt Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője (b) előtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság brazil Nagydíjának rajtja után a Sao Pauló-i Interlagos pályán 2021. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

Szakértő az F1-idénynyitó után: a télen senkinek sem sikerült érdemben utolérni a Red Bullt

A Red Bull kettős győzelmével indult a Forma–1-es szezon. Max Verstappen fölényesen győzött, Sergio Perez mellett pedig Carlos Sainz állhatott fel még a dobogóra. Hogy újra ez a forgatókönyv várható-e egész évben, arról az InfoRádió Vámosi Pétert, a Motorsport Online főszerkesztőjét kérdezte.

Bármilyen előzetes esélylatolgatással szemben az eddig is domináló holland Red Bull-pilóta, Max Verstappen nyerte a 2024-es Forma–1-idényt nyitó Bahreini Nagydíjat, a csapat pedig kettős győzelmet aratott, a leggyorsabb kör is a hollandé volt. Sokak szerint ha minden így marad, nézhetetlen lesz a száguldó cirkusz Max Verstappen fölénye miatt.

"Nem szeretnék nagyon illúzióromboló lenni, de nagyon úgy tűnik, hogy nem sikerült senkinek sem érdemben utolérni a Red Bullt. Valamennyit azért közeledett a Ferrari és a Mercedes, de nagyon úgy tűnik, hogy ez még nem elég, főleg versenytempóban" – mondta Vámosi Péter, a Motorsport Online főszerkesztője.

Jelen pillanatban "foghatatlan Adrian Newey mindkét konstrukciója", Sergio Perez is "összeszedett volt így év elején". Kérdés, hogy meddig tarthat mindez.

"Nagyon úgy tűnik, mintha mi sem történt volna a téli szünet alatt"

– vélekedett a szakíró. Szerinte ugyanakkora a fölény, megint a Red Bull épített eredeti megoldásokkal új autót, Adrian Newey tervező szinte eltüntette oldalról a légbeömlő nyílásokat. "Őt az ilyen dolgok nem nagyon izgatják, hogy motorhűtés, az a lényeg, hogy aerodinamikailag legyen jó és gyors az autó" – elemezgetett Vámosi Péter, de hozzátette, azért a motorhűtést is sikerült megoldani, ellentétben a Mercedesszel, ahol "minden baja volt a konstrukciónak" a hétvégén, és még "pattogott" is az autó.

Következik a Szaúdi Nagydíj, az utcai pálya Sergio Perez általában jól szokott szerepelni, ezért Vámosi Pétert szerint ha jobban jönne ki a lépés az időmérő edzésen vagy a futamon valakinek, akkor nem biztos, hogy Max Verstappen győz majd a végén. Szerinte ezúttal nem is a Mercedes, inkább a Ferrari lehet esélyes, de ott sincs minden rendben. "Például Carlos Sainzot nem várta senki a futam után a csapatból. Szegény, levette a sisakot, végzett, ő volt a legjobb a Red Bull mögött, és sehol senki a környéken sem, mintha már Hamiltont várták volna a Ferrarinál" – mondta Vámosi Péter, utalva arra, hogy vörös szkafanderbe öltözik jövőre a veterán brit legenda.

És ha már Lewis Hamilton csapatváltása szóba került, szerinte a Mercedesnél "egy idő után el fognak titkolni előle nagyon sok mindent, mert megy át a fő konkurenciához, úgyhogy ilyen szempontból is érdemes lesz vizsgálni majd az évet".

A McLarennel kapcsolatban megjegyezte még, hogy "annyira nem rontották el a nyitányt, mint a 2023-as év elejét", amikor csak az Osztrák Nagydíj környékén tértek magukhoz, az pedig már majdnem a versenyszezon fele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×