eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ilkay Gündogan, a Manchester City második, győztes gólt szerző játékosa (j2) és csapattársai a trófeával az Angol Labdarúgó-szövetség Kupája, az FA-kupa döntőjében játszott Manchester City-Manchester United mérkőzés után a londoni Wembley Stadionban 2023. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Már akkor rekordot döntött a Premier League, amikor el sem kezdődött a bajnokság

Augusztus közepéig csaknem kétmilliárd fontot költöttek az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság klubjai új játékosokra, ami több mint 30 százalékkal túlszárnyalja az eddigi, 2017-es rekordot.

Nicolas Jackson, Christopher Nkunku, Diego Moreira, Angelo Gabriel, Lesley Ugochukwu, Axel Disasi, Robert Sánchez, Moisés Caicedo – ők nyolcan érkeztek eddig az idei nyáron a Chelsea labdarúgócsapatához. A mindössze 18 éves brazil Angelo Gabriel nem marad Londonban, egy évre kölcsönben a Strasbourg együtteséhez kerül. A mostani transzferek közül egyedül a portugál Diego Moreiráért nem kellett fizetnie a kétszeres BL-győztesnek. Mauricio Pochettino nem panaszkodhat, szinte mindenkit megkapott a tulajdonosoktól, akit kért vagy akire szüksége volt. Kérdés, mennyi időre lesz szüksége ahhoz, hogy egységes csapatot alakítson ki a sok-sok érkező és a már régebb óta ott játszók egyvelegéből.

A Premier League-klubok közül messze a Chelsea költötte a legtöbbet augusztus 15-ig: a felsorolt futballistákért

278 millió fontot áldozott.

A legdrágább vételük a Brightontól elhappolt ecuadori Moisés Caicedo, aki 100+15 millió fontért írt alá 8+1(!) évre. Caicedo csapattársért, a télen szerződtetett Enzo Fernándezért kifizetett 106,8 millió fontos vételi árát döntötte meg mostani klubváltásával, vagyis történelmi új rekord született a brit átigazolási piacon.

A Premier League 20 csapata augusztus közepéig 1,91 milliárd fontot költött új játékosokra, ami 34 százalékkal haladja meg a korábbi, 2017-es rekordot – írja a Világgazdaság a The Athletic összegzését szemlézve.

Ha az idei költésekbe beleszámoljuk a téli átigazolási ablak kiadásait is, akkor

ebben az évben eddig 2,8 milliárd fontot csengettek ki az angol élvonal csapatai a transzferekre.

Ekkora összeget soha egyetlen más labdarúgó-bajnokság nem mozgatott meg és elnézve más európai topligák és klubjaik idei aktivitását, a szakadék egyre nagyobb lesz. Hozzá kell tenni, augusztus végéig még várhatók nagy fogások és bejelentések, a Liverpool és a Manchester United például tovább erősítené a keretét, hiszen a felkészülési időszakban és a PL nyitányán is érződött a játékukon, vannak bizony hiányposztok.

A Premier League a lehetőségeket, a színvonalat és a fizetéseket tekintve messze kiemelkedik a többi topbajnokság közül, nem véletlen, hogy már egy kisebb angol csapat is vonzó a labdarúgók számára. A 20 PL-klubból egyébként mindössze hat csapat (Crystal Palace, Everton, Fulham, Luton Town, Nottingham Forest, Sheffield United) költött 50 millió fontnál kevesebbet ez elmúlt hónapokban.

Augusztus 15-ig 33 olyan futballistát jelentettek be az angol élvonal csapatai, akinek az ára legalább 20 millió font volt.

Kerkez Milos nincs közöttük, érte a brit sajtó szerint 15,5 millió fontot fizetett a Bournemouth az AZ Alkmaar együttesének. Szoboszlai Dominik 60 millió fontért (70 millió euróért) írt alá a Liverpoolhoz, amivel a klub történetének harmadik legdrágább igazolása lett.

A Chelsea mögött az Arsenal is aktív volt a transzferekben, 200 millió fontot adott ki eddig új futballistákért ezen a nyáron. A West Hamtől megszerzett Declan Rice ára 105 millió font volt, amivel második a transzferlistán mögött. A Tottenham 166, a Manchester United 164, a Newcastle 132, míg a címvédő és friss Európai Szuperkupa-győztes Manchester City 102 millió fontot áldozott augusztus közepéig keretének megerősítésére.

A Világgazdaság megemlíti, hogy a közvetítési jogdíjakból befolyó óriási összegek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Premier League egyeduralkodóvá vált a világfutballban. Sajtóhírek szerint a Manchester City 180 millió fontot kaphat idén ilyen címen, szemben a 2021/2022-es szezon után kapott 153 millió fonttal. Brit becslések szerint összesen 2,9 milliárd fontot osztanak szét az angol élvonalbeli klubok között a közvetítési jogdíjakból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×