eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ilkay Gündogan, a Manchester City második, győztes gólt szerző játékosa (j2) és csapattársai a trófeával az Angol Labdarúgó-szövetség Kupája, az FA-kupa döntőjében játszott Manchester City-Manchester United mérkőzés után a londoni Wembley Stadionban 2023. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A Manchester City most nem vásárol, "csak" favorit

Ha az elemzők véleményéből indulnánk ki, okkal jutnánk arra a következtetésre, hogy akár le sem kellene játszani a Premier League 2023–2024-es idényét. A BBC 27 szakértőjét kérdezte az első négy várható sorrendjéről, s közülük – a női válogatott gólrekorderének, Ellen White-nak a kivételével – mindenki a City sikerére voksolt.

Noha a pénteken kezdődő szaúdi bajnokságba is temérdek pénzért vásároltak játékosokat, még az sem közelíti meg a Premier League-et; még nincs vége az átigazolási időszaknak, de minden élklub már jól bevásárolt. Az Arsenal túllépte a 200 milliós határt (fontban és euróban egyaránt), miként a Liverpool is túllépi, ha minden papírra pecsét kerül a zárásig.

A rajt előtti utolsó pillanatok nagy témája Moises Caicedo átigazolása volt. A Vörösök brit rekordot jelentő 110 millió fontot ajánlottak érte Brightonnak, péntek délelőtt már a bejelentésre készültek, aztán kiderült, hogy lehet, hogy az ecuadori mégis inkább a Chelsea-hez megy, ahova már szóban májusban elígérkezett.

A legkevesebbet tulajdonképpen a legjobb költött,

a Manchester City csak Mateo Kovaciccsal és a szintén horvát Josko Gvardiollal erősített.

Miután Rijad Mahrezt eladta a klub Szaúd-Arábiába, a költés egyelőre csak 80 millió euró körüli, de nem lenne meglepő még egy szélső érkezése.

A szakértők szerint a második legerősebb keret az Arsenalé, ahova érkezett Kai Havertz, Declan Rice és Jurrien Timber, összesen 231,6 euróért. Granit Xhaka távozott, de nyilvánvaló, hogy a Mikel Arteta által irányított keret erősödött. Az Ágyúsok, bár nem játszottak igazán jól, tizenegyesekkel megnyerték a szezont indító Community Shield-mérkőzést a Wembley-ben, a City ellen.

Körülbelül azonos játékerejűnek vélik az ítészek a Manchester Unitedet és a Liverpoolt, az angol bajnokságok történetének legeredményesebb két klubját. Mindkettőnél nagy változások történtek a nyáron. A Vörös Ördögöktől távozott David de Gea, Fred, Alex Telles, Anthony Elanga, valamint kölcsönszerződése lejártával Marcel Sabitzer és Wout Weghorst, de nehéz lenne azt állítani, hogy Rasmus Höjlund, Mason Mount és André Onana érkezése (összesen 191,7 millió euró fejében) nem ígéretes. Különösen a dán Höjlundtól várnak sokat, nagyjából azt, hogy ő legyen a United válasza Erling Haalandra – ez azért merésznek tűnő gondolat.

A Liverpool szinte a teljes középpályás sorát lecserélte, James Milner, Naby Keita, Jordan Henderson és Fabinho sincs már, távozott Roberto „Bobby” Firmino is, mindazonáltal érdekes, hogy a felkészülési időszakban a legnagyobb kritika a változatlan összetételű, klasszisokkal teli védelmet érte. A klubhoz Szoboszlai Dominik és Alexis Mac Allister is érkezett, de mindenképpen szükséges még egy védekező középpályás. Fontos erősítés, hogy – Mohamed Szalah marad.

Újra felhozva a BBC elemzőinek véleményét, nagy meglepetést keltene, ha nem ez a négy csapat végezne az első négy helyen. A Newcastle is elköltött 153 millió eurót, Sandro Tonali személyében értékes középpályást vásárolt, de nem erősebb a kerete, mint a két manchesterinek, az Arsenalnak vagy a Poolnak.

A Chelsea nagy rejtély, a Kékeknek a lázálommal felérő előző idény után muszáj volt eladni játékosokat, miközben azért vásároltak is. Mauricio Pochettino személyében ismét új menedzsere van a klubnak, amely 253,9 millió euró értékben adott túl játékosokon (akik közül Havertz, Kovacic és Mount is az egyik nagy riválishoz ment), de vásárolt is 207 millióért. Az utóbbi időben a Chelsea-t üldöző balszerencse ott maradt a Stanford Bridge-en: az RB Leipzigtől 60 millióért vásárolt Christopher Nkunku súlyos sérülést szenvedett, hónapokra kidőlt.

Senki nem emlegeti a legjobb négybe, a Bajnokok Ligája-indulásra jogosító helyek egyikére „odaférő” csapatok között a Tottenhamet, s még akkor sem emlegette, amikor Harry Kane távozása nem volt ennyire valószínű. (Biztosat ne emlegessünk addig, ameddig alá nem írja a papírokat a Bayern Münchennél, s a két klub megállapodása nem lesz végleges.)

Mindenesetre az angol válogatott gólrekordere elrepült Münchenbe, az nagyon nagy biztonsággal állítható, hogy az első fordulóban nem játszik a Premier League-ben. A többi pedig a következő napok eseményeitől függ. A Spurs egyébként hat játékost is megszerzett a nyáron, ha beleszámítjuk az eddig kölcsönben ott lévő Dejan Kulusevskit. Hárman kerültek legalább negyven millió euróba: Micky van de Ven, Pedro Porro és James Maddison. A kapusposztra 20 millióét érkezett Guglielmo Vicario, akinek eddig az Empoli jelentette a csúcsot – kérdés, mennyire állja meg a helyét a Premier League-ben.

Szoboszlai Dominik már szóba került, várhatóan – mivel a Liverpool vasárnap játszik – már előtte, szombaton debütál a világ első számú bajnokságának másik magyar újonca, Kerkez Milos. A Bournemouth belehúzott az utóbbi napokban, összesen hét új játékossal erősödött, akiknek közös jellemzőjük, hogy mindannyian 25 év alattiak (a magyar védő csak 19), s hogy egyikük sem játszott az előző idényben a Premier League-ben.

Egyelőre a Wolverhamptonnal készül az előző két idényt kölcsönjátékosként a svájci élvonalban, a Grasshoppersben töltő Bolla Bendegúz. A felkészülési mérkőzéseken nem játszott, valószínűsíthető, hogy klubja újra kölcsönadja majd.

A 2023–2024-es idény mérkőzései Magyarországon a Spíler 1-en és a Match 4-en lesznek láthatók, az első fordulóból a Chelsea–Liverpoolt (vasárnap, 17.30) a Spíler 1, a Bournemouth–West Ham United (szombat, 16.00) találkozót a Match 4 adja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×