eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla
Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornája elődöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 23-án.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Bíró Attila: az elkényelmesedett sztárocskákat nem szeretem

A versenyhelyzetben hisz és egyszemélyben hoz döntéseket a csapat-összeállításnál az olimpiai kvótát szerzett női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki Gangl Edinát is padra ülteti, ha kell, de Keszthelyi Ritát soha. De meg is indokolja ezt, és a felelősséget is vállalja.

A különféle személyi döntéseknél az aktuális formát és a racionalitást helyezi előtérbe Bíró Attila. A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya erről az InfoRádiónak adott interjúban beszélt azután, hogy a közvéleményt és a szakma egy részét is meglepő lépései is hozzájárultak a tornagyőzelemhez és az olimpiai kvótaszerzéshez a trieszti selejtezőn.

"A kerethirdetés mindig egyszemélyben az én felelősségem, az én döntésem, a segítőim és a stáb sem szól ebbe bele, az más kérdés, hogy menet közben, a felkészülés során azért kikérem az ő véleményüket is bizonyos szituációkról, de a végén ők sem tudhatják, hogy mikor, kit hagyok ki, nekik is újdonság jónéhányszor, hogy ki utazik egy-egy világversenyre. A mérkőzésekre kijelölt kezdőcsapat és a taktikai lépések szintén az én döntéseim" - emelte ki határozottan az InfoRádióban Bíró Attila.

Egy példát is mondott:

noha tanácsolták neki, hogy az olimpiai selejtezőtornán az olaszok elleni mérkőzésen Gangl Edinával kezdjen a kapuban, végül másképp határozott,

Magyari Alda védett, az események pedig az edzőt igazolták vissza, a magyar csapat 13-10-re győzött és jutott végül tokiói indulási joghoz.

Bíró Attila szerint azonban ez nem bátorság, hanem tapasztalat és "szem" kérdése.

"Hosszabb távon mindig szerettem, ha versenyhelyzet van,

nem szeretem az elkényelmesedett sztárocskákat, kezdőjátékosocskákat.

Igenis küzdjön meg a helyéért! Erre a legjobb példa Keszthelyi Rita esete, neki minden körülmények között helye van a női vízilabda-válogatottban, vagy akár a kezdőcsapatban, de ő a legjobb abban, hogy egy játékost nem kell motiválni, biztatni, még a legegyszerűbb, legkönnyebb edzésen is ő az első mindenben" - világított rá döntési mechanizmusának mozgatórugóira.

Hogy miként tud elrugaszkodni a "jól bevált" játékosoktól fontos helyzetekben, ha a helyzet szerinte úgy kívánja, arról azt mondta: természetesen a közelmúltban egy-egy kétes szituációban nyújtott jó teljesítmény módosíthatja a pillanatnyi képet, de úgy gondolja általánosan, hogy az aktuális formánál nincs fontosabb, illetve figyelembe veendő a csapat felépítésénél az is, hogy ki az ellenfél.

A szakvezetővel készült nagyinterjút pénteken este fél nyolc után az InfoRádió Ötkarika című műsorában hallhatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×