eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vámos Márton, a magyar válogatott játékosa ünnepel, miután gólt lőtt a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Döntetlen a pólóválogatott csoportrangadóján

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-11-es döntetlent ért el a spanyolok ellen a Budapesten zajló Európa-bajnokságon. Így szombaton dől el, hogy Märcz Tamás együttese - amely Máltával játszik majd - első helyen közvetlenül a negyeddöntőbe jut, vagy játszania kell a nyolc közé jutásért.

A két csapat a nyári világbajnokságon is a csoportkörben találkozott egymással, a magyar válogatott akkor meggyőző játékkal, 13-11-re győzött, igaz, Kvangdzsuban végül a spanyolok jutottak tovább, meg sem álltak a döntőig, ami olimpiai indulást ért számukra, ugyanakkor a fináléban elvéreztek az olaszokkal szemben.

Rögtön az első támadásból vezetést szerzett a magyar csapat, amelynek kapujában Vogel Soma tempózott némi meglepetésre: Vámos Márton értékesítette az első emberelőnyt, a másodiknál viszont lövés közben kicsúszott a kezéből a labda. A következő magyar támadásnál a felúszó Pohl Zoltán használta ki, hogy az egyik spanyol lemaradt és elemi erővel lőtt a hálóba. A spanyoloknak kettős emberelőnyre volt szükségük a szépítéshez, az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert viszont ugyancsak fórból gyorsan visszaállította a különbséget. A következő spanyol előnyt már éppen kivédekezte a magyar csapat, de Vogel védése után rossz helyre pattant a labda, a rivális pedig azonnal büntetett. Nem kellett sokat várni az újabb magyar gólra, fórban Varga Dénes tökéletesen tálalt Pohl kezére, aki magasan kiemelkedve húzott a kapuba (4-2).

A második játékrészt Felipe Perrone gyors gólja vezette fel, majd néhány perc üres járat - közte egy kimaradt hazai, illetve vendég előnnyel - után Varga harcolt ki ötméterest: itt ritkán látható jelenetek játszódtak le, ugyanis a kapus Daniel Lopez Pinedo folyamatosan kifelé mozgott, amiért a játékvezető előbb figyelmeztette, majd kiállította, így Manhercz Krisztián egy mezőnyjátékosnak, Alberto Munarriznak lőhetett, aki azonban hárította a büntetőt. Ezt követően Vogel pillanatai következtek, majd Hosnyánszky lőtte ki a bal felsőt. A spanyolok bő fél perccel a nagyszünet előtt fórból jöttek fel újra egy gólra, de Mezei Tamásnak még maradt ideje arra, hogy emberelőnyt harcoljon ki: Märcz Tamás időt kért, a figurát Vámos a kapufára lőtte, a kipattanó után még Angyal Dániel előtt is ott volt a lehetőség, de közvetlen közelről a kapusba csavart.

Vogel két parádés védéssel kezdte a harmadik negyedet, utóbbiból Vámos tudott megúszni és értékesítette is a ziccert (6-4), a másik oldalon emberelőnyből érkezett az újabb spanyol találat. Gyorsan jött a válasz, egy gyönyörű bejátszást Hárai Balázs szelídített meg és pofozott a kapuba, Alvaro Granados pedig egy bombával folytatta a gólváltást, Angyal a következő támadásból pár pillanat múlva szinte lemásolta ugyanezt (8-6). A spanyolok elhibázták a következő fórjukat - a videobíró sem "mentette meg őket" -, Perrone azonban megúszásból nem kegyelmezett. Másfél perccel a szünet előtt kimaradt egy magyar előny, de a spanyolok sem éltek a létszámfölény adta lehetőséggel. A spanyolok ennek ellenére egyenlítettek, tíz másodperccel a dudaszó előtt Manhercz védekezési hibáját használták ki (8-8), Varga csapatkapitányként alaposan leteremtette társát.

A zárófelvonást a rivális kezdte jobban, emberelőnyből szerzett először vezetést a mérkőzésen, a másik oldalon Varga a legjobbkor villant és egyenlített. Hárai óriási erőfeszítések árán brusztolt ki egy fórt, de Erdélyi Balázs fölé pattintott. A túloldalon a spanyolok éltek az előnnyel, ahogyan Vámos sem hibázott (10-10). A rivális újabb fórt kapott, az idő már éppen letelt, amikor a nagy formában játszó Perrone a negyedik gólját lőtte. Két és fél perccel a vége előtt megint létszámfölénybe kerültek a spanyolok, kapitányuk időt kért, de megremegtek a kezek, egy rossz passz után újra a magyarok támadhattak. Ekkor újra Hárairól állt ki egy spanyol, Varga lövését viszont "olvasta" Lopez Pinedo. A következő spanyol támadás elhalt, Zalánki Gergő pedig megúszott és egyedül fejezte be az akciót (11-11). Az utolsó spanyol támadásból nem lett semmi, a magyaroknak 15 másodpercük maradt, a kapitány időt kért, de a spanyolok labdaszerzéssel zárták le a találkozót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×