eur:
394.37
usd:
371.67
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Napi 400 millió forint a kötbér az új kézilabdaaréna építésénél

Már a jövő héten elkezdik az ország legnagyobb sportcsarnokának építését, és 2021 novemberére el kell készülnie. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt ígéri, menet közben sem emelkedhet az építkezés költsége.

Napokon belül a terület átadásával megkezdődik a több mint húszezer néző fogadására alkalmas multifunkcionális csarnok építése a Népligetben - tudta meg az InfoRádió Fürjes Balázstól. Az államtitkár elmondta, lezárult a közbeszerzés, jelenleg a szerződéskötés zajlik a nyertes pályázóval, a Market Építő Zrt.-vel.

A kiválasztást nehezítette, hogy első körben hiába volt öt pályázó is, váratlanul magas árajánlatokat kaptak, s noha az egyetlen szempont az ár volt, nem hirdettek győztest. "Azt gondoltuk, hogy

az első ár több volt a soknál, ezért a kormány két szigorú lépésre szánta el magát"

- mondta Fürjes Balázs. Egyrészt jóval az ajánlatok alatt (101 milliárd forintban) maximalizálta az árat, és megadta a kivitelezőknek a lehetőséget, hogy jelezzék, ezért a műszaki tartalmon hogyan lehet optimalizálni. A javaslatok nagy részét elutasították, egy kisebb részét elfogadták, de ez nem sérti azt, hogy ez egy multifunkcionális aréna lesz - árulta el az államtitkár.

"Ennél is fontosabb, hogy ilyen szigorú szerződést állam vagy önkormányzat még nem kötött,

napi 400 millió forint kötbért kell fizetnie a kivitelezőnek, ha késik. A felhalmozott kötbér elérheti a 15 milliárd forintot,

és a szerződés kizárja a pótmunka lehetőségét, tehát nem lesz áremelkedés menet közben" - közölte a beruházás felelőse, és hozzátette: a jövő héten indul a munka.

"Nincs mese, be kell fejeznünk 2021 novemberére, hiszen 2022 januárjában már a kézilabda Európa-bajnokság döntőjét játsszák az arénában" - mondta Fürjes Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×