eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brit Nagydíjának időmérő edzésén a silverstone-i pályán 2019. július 13-án. Hamilton a második rajthelyről indulhat a másnapi futamon.
Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Hamiltont a szerencse is segítette, Vettel nagyot hibázott

A Mercedes ötszörös világbajnoka, az angol Lewis Hamilton nyerte a Formula-1-es Brit Nagydíjat csapattársa, a finn Valtteri Bottas és a Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc előtt. A másik Ferrarival a német Sebastian Vettel hátulról nekiment a holland Max Verstappen Red Bulljának, utóbbi ötödik lett csapattársa, a francia Pierre Gasly mögött, míg Vettel a mezőny végén zárt, büntetést is kapott.

Az élmezőnyben csak a Ferrarik indultak a lágy gumin, a többiek a közepeseken kezdtek. A rajt után az első négy helyezett megőrizte pozícióját, Hamilton támadta Bottast, de ekkor nem sikerült elé kerülnie. Vettel megelőzte Gaslyt, és feljött az ötödik helyre. A két Haas a tülekedésben összekoccant, mindkét versenyzőnek szervizelni kellett az autóját.

A 4. körben óriásit meccselt a két Mercedes-pilóta, oda-vissza előzték egymást, de végül Bottas maradt az élen.

A házi csata segített a két Ferrarinak és a két Red Bullnak, hogy ne szakadjanak le máris Hamiltontól, igaz, ezután újra elhúzott a két Mercedes, a két Red Bull pedig a két Ferrarit üldözte.

A 10-11. körben Leclerc és Verstappen csatázott, majd bekapcsolódott Vettel is, de ekkor nem történt helycsere, viszont a 12. körben Gasly meglepte Vettelt, és előtte is tudott maradni. A francia pilóta teljesítményét sokan bírálták az elmúlt hetekben, de ezúttal a Red Bull-vezetők sem fintoroghattak.

Az előzés után rögtön a bokszba hajtott Gasly - feladva ezzel a leckét a Ferrari-stratégáknak. Más kérdés, hogy a két Mercedes közben 8 másodpercre ellépett a riválisoktól.

Jött a bokszba Verstappen és Leclerc, a Red Bull-szerelők munkája volt jobb, Verstappen előzött, de nem volt kellő tapadása a friss gumiknak, így Leclerc a pályán vissza tudta venni a helyét a hollandtól, és folytatódhatott a két fiatal Spielberg óta tartó elképesztő küzdelme.

A 17. körben érkezett Bottas a kerékcserére, Hamilton viszont kint maradt. Leclerc és Verstappen elképesztő harcot vívott egymással, a monacói kőkeményen védekezett.

A 21. körben Antonio Giovinazzi kicsúszása miatt bejött a biztonsági autó, Hamilton pedig a bokszutcai kiállás után így simán az élre térhetett vissza. A hazai versenyén nagy ajándékot kapott az ötszörös világbajnok.

Bejött a második helyen autózó Vettel, illetve Verstappen is, Leclerc maradt kint még egy körig, ezzel pedig utóbbi hatodikként folytathatta Hamilton, Bottas, Vettel, Gasly és Verstappen mögött.

Az újraindulás után megint Verstappen és Leclerc gyilkolta egymást, a Ferrari padlólemeze is ütést kapott, ezzel kissé lemaradt a Red Bulloktól.

Féltávnál Hamilton bő egy másodperccel előzte meg Bottast, Vettel pedig 6 másodperccel volt az éllovas mögött. A két Red Bull helyet cserélt, Verstappen próbálhatott meg ezután közeledni Vettelre. Miközben ebben a szakaszban sokáig a Mercedes bő egy másodperccel gyorsabb volt a riválisoknál, a Red Bull-Ferrari csata élesnek tűnt, és a Ferrari tűnt kicsit lassabbnak.

Leclerc Gaslyt támadta, többedik próbálkozásra a 36. körben meg is előzte.

Egy körrel később Verstappen előzte meg Vettelt, aki visszatámadott, majd felöklelte a Red Bullt. Óriási hibának tűnt a négyszeres világbajnoktól, aki visszaesett a mezőny végére, míg Verstappen az ötödik helyről folytathatta.

A német pilóta 10 másodperces büntetést kapott.

A hajrában Bottas kiállt kötelező kerékcseréjére, míg Hamilton nem élt a javasolt lehetőséggel, a biztos sikert, nem a némi kockázattal járó plusz egy pontot választotta. Mégis sikerült neki a leggyorsabb kör a használt, kemény keverékű gumikon!

Az angol pilóta megszerezte pályafutása 80. győzelmét, és előnye az összetettben 39 pontra nőtt csapattársával szemben.

A következő hétvége pihenője után két hét múlva a Német Nagydíjon, három hét múlva pedig a Magyar Nagydíjon csapnak össze a versenyzők.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×