eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Brazíliai útikönyvvel ajándékozza meg az ELTE a magyar olimpiai csapatot

Rio zsebben címmel útikönyvet jelentetett meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a kiadványból a magyar olimpiai és paralimpiai csapat minden tagja ajándékba kap egy-egy példányt.

A kötetet bemutató keddi sajtótájékoztatón Mezey Barna, az ELTE rektora hangsúlyozta: Brazíliáról harminc, Rio de Janeiróról tíz éve nem jelent meg útikönyv magyar szerzők tollából. Hozzátette: mivel az egyetem vezetése fontosnak tekinti a sportot a hallgatók nevelése szempontjából, úgy döntöttek, a tanintézmény ily módon kívánja támogatni a magyar olimpiai csapatot.

A rektor elmondta, hogy a több mint 200 oldalas zsebkönyv ötlete Rákóczi Istvántól, a Portugál Tanszék vezetőjétől származik, s a Piros Ákossal közösen elkészített kiadvány az ELTE ORIGO Nyelvi Centrum Kft. és a Brazil Tudományos Központ támogatásával jelent meg. Tájékoztatása szerint a kötet azon kívül, hogy részletesen bemutatja Brazíliát, valamint Rio de Janeirót és a dél-amerikai ország többi vidékét és az olimpiai helyszíneket, egy bőséges utazási-társalgási zsebkönyvvel, valamint egy turistaszótárral egészül ki.

Mezey Barna végül emlékeztetett arra, hogy a riói magyar ötkarikás csapat több tagja - köztük az úszó Kapás Boglárka és a vívó Márton Anna - is az egyetem hallgatója.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a riói csapat tagjai számára rendkívül hasznos lesz ez a hiánypótló kiadvány, amely sokat segíthet abban, hogy megismerjék az etnikailag és kulturálisan sokszínű brazil társadalmat.

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató a Magyar Olimpiai Bizottság nevében köszönte meg a szerzőknek, hogy időt és energiát nem kímélve készítették el a színvonalas útikönyvet.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kivételes összefogásnak nevezte a kiadvány létrejöttét, amelynek megszületéséhez az ország legnagyobb egyeteme tudományosságával és nemzetközi kapcsolataival járult hozzá. Egyúttal bejelentette, hogy zsebkönyvet pénteken, a ünnepélyes eskü alkalmával adják át a szeptemberi paralimpiára utazó magyar sportolóknak. Kiemelte: Rióban 39 paralimpikon képviselheti a Magyarországot, s ez a szám hat fővel, közel 20 százalékkal több, mint négy éve, Londonban volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×