eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tizenegyes-fóbiája van a világrekordernek

A világ egyetlen, három különböző klubbal Bajnokok Ligáját nyert játékosa - akinek remek rúgótechnikája ellenére fóbiája van a tizenegyes-rúgástól. Az athéni BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan középpályás, Clarence Seedorf a "soros".

1976. április elsején - egyébként Király Gáborral azonos napon - a suriname-i Paramaribóban született. Az Amszterdamtól 25 kilométerre fekvő Almerében nőtt fel, előbb az AS 80, majd a Real színeiben focizott, miközben rendszeresen különórázott az apjával, aki videóra vette a házi edzéseket, s aztán a tévé előtt ülve együtt javítgatták a mozgáshibákat.

Eminens diák

1986-ban Johan Seedorf kézen fogta a fiát, s elvitte őt az Ajax Talent Day nevű tehetségkutató fesztiváljára. Nem tudni, a két Seedorf közül ki volt a büszkébb, amikor kiderült: Clarence attól fogva az Ajax játékosának mondhatta magát.

A legény a Youth Education nevű program részese, a híres Ajax futballiskola egyik eminens nebulója lett.

Patrick Kluiverttel és Nordin Wooterrel minden évben megnyerték a korosztályos bajnokságot. Még nem volt 17 éves, amikor Louis van Gaal, a nagycsapat edzője felfigyelt rá, s beállította a Kaiserslautern elleni UEFA-kupa mérkőzésre.

A legfiatalabb profi

Nem sokkal később 1992. október 28-án (azaz 16 évesen, hat hónaposan és 27 naposan) az AFC Ajax története legfiatalabb profi játékosaként debütált a holland bajnokságban is. Innentől kezdve villámgyorsan emelkedett a csillaga, 1995. májusára, a Milan ellen megnyert BEK-döntőre már kulcsember lett az Ajaxban.

A BL-döntő előtti periódusban Van Gaal nem engedte el az 1993-as és az 1994-es év legjobb fiatal holland játékosát a katari junior-világbajnokságra.A még mindig tinédzser éveiben járó középpályás 1995 nyarán újabb csúcsot döntött: az Ajax történetének legfiatalabb külföldre eladott profija lett.

Egy évet töltött Genovában a Sampdoriánál, majd három és felet a Real Madridnál. 1999 legvégén, miután összeveszett John Toshackkel, s nem jött jól ki az új edzővel, Vicente del Bosquéval sem, az Inter tagja lett.

Sztárcsapatból sztárcsapatba

A milánói klubból 2002 nyarán lépett át a város másik sztárcsapatához. Egyetlen eddigi klubjában sem töltött profiként olyan hosszú időt, mint a Milanban.

Tagja volt a 2003-as BL-győztes csapatnak - ő lett az első futballista, aki három különböző klubbal is győzni tudott a Bajnokok Ligájában.

Vissza a gödörből

Szerepelt a 2005-ös, isztambuli BL-döntőben, valamint a megnyert európai Szuperkupa-döntőben is. Az utóbbi időben úgy tűnt, pályafutásának csillaga leáldozik.

Ám Seedorf 2007 tavaszán különlegesen jó formában futballozva, fontos gólokat szerzett az olasz bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is.

A futballpályán kívül sikeres üzletember, lapkiadó, s a nevét viselő, a gyorsasági motoros világbajnokság sorozatában szereplő csapat tulajdonosa. Felesége brazil - részben talán ezért is éppen a brazilok a legjobb cimborái a Milanban.

Háromszor hibázott

Egyetlen gyengéje a tizenegyes-párbaj... Nem kevesebb, mint három (!) fontos szétlövésben hibázott már: az 1996-os Európa-bajnokságon, a franciák elleni, majd a Milan tagjaként a 2003-as, Juventus elleni BL-döntőben, illetve fél évvel később, a Boca Juniors elleni Világkupa-döntőben. Azóta nem is próbálkozik...

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×