eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

II. Erzsébet is kitüntette a vörösingesek kapitányát

Steven Gerrardnál aligha van sokoldalúbb játékos a mostani világelitben. Kiváló középpályás, aki a 2005-ös BL-döntő egy részében a jobbhátvéd helyére visszahúzódva nyújtott felejthetetlen teljesítményt. Nem mellékesen termékeny gólgyáros: Ian Rush-t megelőzve a mostani BL-sorozatban a Liverpool házi gólkirálya lett az első számú nemzetközi klubsorozatban. Nem mellékesen: a világ egyetlen játékosa, aki lőtt már gólt a BL, az UEFA-kupa, az angol FA-kupa és az angol Ligakupa döntőjében is. Az athéni BL-döntő előtt az Inforádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Liverpool csapatkapitánya, Steven Gerrard a "soros".

Steven George Gerrard 1980. május 30-án született Liverpoolban.
A Beatles-város egyik külső részén, a whistoni kórházban jött a világra, utána viszont már Huytonban élt.

Kilencévesen igazolt le a kölyökcsapatba, azóta "vörös". Mielőtt úgynevezett előszerződést kötött volna a klubbal, járt néhány más híres csapatnál, így az Evertonnál, a Manchester Citynél és a Manchester Unitednél is.

Elég jól ment neki a próbajátékokon, ezért szép leveleket kapott aztán e kluboktól. De amint a Liverpool hívta, eldőlt a sorsa.

Gyermekkori vágya teljesült

"Gyerekkorom óta arra vágytam, hogy a Liverpool FC futballistája lehessek. Tetszett, hogy nem erősködött senki, a liverpooli edzők is azt mondták, ha akarok, nézzek körül másutt is, s aztán majd eldöntöm, hol akarok futballozni.Számomra azonban nem volt kérdéses, melyik klubot választom. Hozzáteszem azt is, hogy az egész családom óriási Liverpool-szurkoló volt már akkor is. Részben a hatásukra is, amióta az eszemet tudom, itt akartam futballozni. Gyerekként már akkor ott ugráltam, mikor még megvolt a Kop, a híres állóhelyi rész. Csodáltam és irigyeltem a sztárokat, mindig arra vágytam, hogy egyszer én is köztük lehessek. Számomra a Liverpool a csapatok csapata" - mondta egyszer.

Öt kupa egy évben

1998. február 16-án írta alá első profi szerződését. Alig több mint 18 évesen debütált a Premiershipben. A 2001-ben öt kupa megnyerésében részes középpályás fő letéteményese volt az Owen távozása után szinte leírt Liverpool hatalmas meglepetést jelentő BL-győzelmének 2005-ben.

Csapatkapitányként még a gólszerzésben is az élen járt: amikor már szinte kiesett a csapat a csoportkörből, ő szerezte az életben maradást jelentő gólt az Olimpiakosz ellen, 4 perccel a meccs vége előtt. S persze gólt szerzett a csodafináléban, a Milan ellen is: a reményt adó első találatot, 0-3 után...

A Chelsea hoppon maradt

Méltán választotta az UEFA az idény végén a Bajnokok Ligája legjobb játékosává. 2005 nyarán a Chelsea brit csúcsot jelentő 32 millió fontért akart elvinni, ám a sokáig habozó Gerrard, állítólag édesapja hatására a klubhűség mellett döntött.

2005 végén a harmadik helyen végzett a France Football Aranylabda-szavazásán Ronaldinho és Frank Lampard mögött, aztán harmadik lett a BBC az Év sportolója választásán is, mégpedig a krikettező Andrew Flintoff és a földet megkerülő vitorlázónő, Ellen McArthur mögött.

2006-ban megnyerte a "Vörösökkel" az FA-kupát, s kiérdemelte Angliában az Év játékosa címet. Néhány hónapja a királynő, sportbeli szolgálataiért az MBE (Member of the Order of the British Empire) címmel ruházta fel. Hihetetlenül népszerű, a Liverpool TV "100 játékos, aki felrázta a Kopot" című szavazásán a második lett az Anfield Road "királya", Kenny Dalglish mögött.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×