eur:
392.67
usd:
367.53
bux:
66315.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Concept - broken metal chain. Strong one with perfect muscles breaks the chain.
Nyitókép: FotografieLink/Getty Images

Igaz történet, ami egyébként kalandregény - könyv a 0-6-ról

Szerelem és halál Irapuatóban címmel olyan "romantikus tényfeltáró kalandregény" jelent meg Bodnár Zalán tollából, amely az 1986-os labdarúgó-világbajnokság előtti napokban és alatt játszódik Mexikóban, ahol a magyar válogatott 6-0-s vereséget szenvedett a Szovjetuniótól.

A kötetet bemutató pécsi sajtótájékoztatón a szerző azt mondta, a téma 37 éve elteltével is aktuális, hiszen Mexikó kapcsán számos máig megválaszolatlan kérdés van. Ugyanakkor úgy érezte, hogy nincs szükség újabb dokumentumkönyvre, és ha minden olyat el akar mesélni, amit hallott, annak leginkább a regény műfaji keretei felelnek meg.

A Magyarország-Szovjetunió vb-csoportmérkőzés a fiktív történet központi témájaként jelenik meg az egyes szám első személyű elbeszélő, Pákozdi Géza, a lyukóvölgyi bányász révén, aki egy rejtvénysorozat éves fődíjának győzteseként utazhat ki Mexikóba a világbajnokságra. Az egyszerű szurkoló élete gyökeres fordulatot vesz, miután

életveszélyesen belekeveredik az irapuatói mérkőzés manipulálása körüli nagyhatalmi bonyodalmakba.

A mexikói 6-0-t máig számtalan mítosz, legenda övezi. Ezek jelennek meg és keverednek a regényben, más-más viszonyrendszerben. A jelenségek, a karakterek és az egyéni drámák szándékoltan eltúlzottak, olykor extrém módon is, Bodnár Zalán, mint elmondta, ezzel arra kíván rávilágítani, hogy legyen ez a történet bármennyire hihetetlen, szinte így is szegényes a történelmi valósághoz képest.

A könyvbemutatón személyesen részt vett az 1986-os válogatott játékosa, Sallai Sándor, aki szerint rosszul sikerült a felkészülés, és túl korai volt, hogy már egy hónappal a vb rajtja előtt kiutaztak Mexikóba. Hozzátette: nem volt szerencsés az sem, hogy minden nap délben, csaknem 50 fokos melegben edzettek, mert az sok erőt vett ki belőlük. Úgy gondolja, hogy a sokat emlegetett tésztaprogramnak nem volt szerepe az eredménytelenségben. Sallai meggyőződése, hogy ha nem a szovjetekkel kezd a válogatott, akkor továbbjutott volna a csoportból.

Disztl Péter, a csapat akkori kapusa videoüzenetben jelentkezett be és a regényről röviden annyit mondott: a történelem adott, a cselekmény fantasztikus, a végkifejlet szenzációs.

A mexikói 6-0 egyetlen igaz története alcímű könyv a Rézbong Kiadó gondozásában, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×