eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Megtalálhatták az európai sör bölcsőjét

Csehországban, Kladina településen. Nagy üzlet lesz meg is főzni a 3000 éves "receptet".

A mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört gyógynövényekből. Ennek bizonyítékát találták meg cseh régészek abban a bronzedényben, amelyet 2017-ben fedeztek fel a kelet-csehországi Pardubice melletti Kladina településen.

A mintegy

3000 éves bronzedényt

az olmützi Palacky Egyetem, a brünni Masaryk Egyetem és a Ceské Budejovice-i Dél-csehországi Egyetem szakértői vizsgálták, akik az edényben kimutatták a köles és a keserű gyógynövények maradványait. A növények kombinációja vezette a tudósokat arra a következtetésre, hogy az edényben a korabeli emberek sört tároltak.

"A következtetést a régészek és a természettudósok szakmai együttműködése alapján vontuk le " - közölte Zuzana Golec Mírová, a prágai Károly Egyetem régészprofesszora, aki szintén bekapcsolódott a munkába.

Lukás Kucera, az Olmützi Egyetem kémikusa egy régi recept alapján meg is főzte a feltételezett sört. Ennek a sörnek az alapját a köles, útifű és vadon élő élesztőgomba adja. A kémikus a sört egy belga gyümölcssörnél használt eljárás alapján erjesztette. Szerinte a sör aránylag ízletes, és ivása nyáron felüdítheti az embert.

A 2017-ben talált bronzedényt a tervek szerint kiállítják, s nem zárható ki, hogy a feltételezett recept alapján sört is főzni fognak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×