eur:
395.76
usd:
364.96
bux:
65567.37
2024. március 19. kedd Bánk, József
Bong Dzsun Ho dél-koreai forgatókönyvíró és rendező (b3), valamint az Élősködők című film színészei a legjobb szereplőgárdának járó elismeréssel az amerikai film- és televíziós színészek céhe, a SAG (Screen Actors Guild) 26. díjkiosztó gáláján Los Angelesben 2020. január 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/David Swanson

Péntek – online kulturális programajánló a karantén idejére

Koncertek, online élő közvetítések, letölthető felvételek, hangoskönyvek és InfoRádió-interjúk – itt a pénteki kínálat unalom és depresszió ellen.

Ma kezdődik a We Are One – A Global Film Festival. A világ legnagyobb filmfesztiváljai közül több mint húsz, egyebek mellett a Berlini, a Cannes-i, a Torontói, a Velencei és a Sundance Filmfesztivál fogott össze, hogy a koronavírus miatt elmaradó események helyett a YouTube-on mutassanak be filmeket, ingyenesen. 35 országból több mint 100 alkotást vetítenek, ezek közül 13 világpremier és 31 online premier lesz. Nagyjátékfilmek, egész estés dokumentumfilmek és rövidfilmek, animációk és táncfilmek is helyet kaptak a programban, továbbá korábbi exkluzív interjúkat is közreadnak olyan világsztárokkal, mint Jackie Chan, Francis Ford Coppola, az Élősködőkkel az Oscar-gálán tarolt dél-koreai rendező Bong Joon-ho vagy épp a kultrendező Guillermo del Toro. A vetítések mától június 7-ig tartanak és a korábbi világsztárokat felvonultató nagykoncertekhet hasonlóan a Global Film Festival egyben adománygyűjtő akció is, a befolyt adományokból a WHO munkáját támogatják a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A Mezzo Tv 20.30-től vetíti azt a kétórás koncertfilmet, amely a Concerto Budapest és Kremerata Baltica tavalyi Müpában adott közös fellépését dolgozza fel Keller András és a világhírű hegedűművész, Gidon Kremer vezetésével. Mahler 5. szimfóniája, Bach vonószenekari átiratban, Schnittke III. hegedűversenye és Weinberg Kaddisch szimfóniája hangzik majd fel. A koncertet két filmes stáb rögzítette párhuzamosan. A film a Concerto Budapest honlapján is ingyenesen elérhető lesz május 30-tól június 5-ig.

A Müpa Home ma Baráti Kristóf hegedűművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös estjét adja közre, felhangzik majd Vivaldi A csalogány hegedűversenye is.

A Zeneakadémia közvetítésében pedig a Bartók Világverseny és Fesztivál hegedűdöntőjének második részét sugározzák, a világ minden tájáról érkező versenyzők Mozart-hegedűversenyeket adnak elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében.

19 órától élőben játszik a Quiet Kid & the Speakers zenekar, a tavaly alapított együttes stílusa leginkább az indie rockhoz áll közel, de a zenéjükben megjelennek pszichedelikus rock és post-punk elemek is.

Ma zárul a Líra Könyvhét. 16 órától Erdős Virág új verseskötetét mutatják be, a Hősöm című könyvet, amelyen a költő évek óta dolgozik és a kötetet saját fényképeivel is illusztrálta. A témája a Hős utca, hiszen a szegregátumban Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között, a versek az ő történeteiknek adnak hangot. Erdős Virággal Turi Tímea beszélget, a felvétel vissza is nézhető. 18 órától egy igaz történetet feldolgozó regényt, Ann Napolitano Ezüst madarak című írását mutatják be, amely egy repülőgép-szerencsétlenséget egyedüliként túlélő fiú története. És a hab a Lírakönyvhét tortáján a Nemkötelező – kortársak és kimaradók című szépprózagyűjteménynek a bemutatója 19 órától. Király Levente, a Corvina Kiadó főszerkesztője olyan írásokat válogatott össze, amely a mai tizenéves korosztályt érdekelheti, amelyek nem kerültek be a kötelező olvasmányok közé, de bemutatják az elmúlt száz év páratlanul gazdag és izgalmas magyar irodalmát.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Cukor Balázs rendezésében és Nádasdy Ádám fordításában a Hamlet című előadását adja közre vasárnap éjfélig.

A Tatabányai Jászai Mari Színház szintén egy Czukor Balázs rendezést választott mára, 20 órától sugározzák Molnár Ferenc Az üvegcipőjét.

A Debreceni Csokonai Színház 19 órától Ilja Bocsarnikovsz rendezésében Csehov Három nővérét teszi közzé. A produkció három díjat kapott a Pécsi Országos Színházi Találkozón.

Csak gyerekeknek

Schneider Jankó bábművész Antanténusz Karanténusz meseolvasása René Goscinny: A kis Nicolas című könyvéből, Bognár Róbert fordításában, délutánonként 14 órától YouTube-csatornáján.

A Mesebolt Bábszínház művészei minden nap mesékkel várják az érdeklődőket a színház YouTube-csatornáján.

A Kolibri Színház művészei MobilMeséket olvasnak a színház YouTube-csatornáján.

Nyugimesék színészektől a Marie Claire YouTube-csatornáján.

Tíztőlmese Huzella Júliától a Facebookon.

A kolozsvári Puck Bábszínház előadás-felvételeket tesz elérhetővé hétfőn, szerdán és vasárnap 9 órától román, 11 órától magyar nyelven.

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház YouTube-csatornáján folyamatosan tesz elérhetővé előadás-felvételeket.

A nagyváradi Lilliput Társulat YouTube-csatornáján folyamatosan tesz elérhetővé előadás-felvételeket.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Meseszínháza és a színház művészeinek bábfilmsorozata

Akcióban a színházak

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület YouTube-csatornáján minden nap 17 órakor tesz elérhetővé egy-egy előadást.

A Katona József Színház a repertoárjáról már lekerült előadásokat tesz közzé és folyamatosan elérhetővé a YouTube-csatornáján.

A Pécsi Nemzeti Színház folyamatosan elérhetővé tesz a repertoárról már lekerült előadásokat. A közzétételt a színház Facebook-oldalán lehet követni.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata folyamatosan bővíti a YouTube-csatornájukon elérhető előadás-felvételeket.

A Komáromi Jókai Színház folyamatosan bővíti a YouTube-csatornáján elérhető előadás-felvételeket.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház YouTube-csatornáján tesz közzé korlátozott ideig elérhető felvételeket.

A nagyváradi Szigligeti Színház YouTube-csatornáján tesz közzé felvételeket.

Ruzdija Sejdovic és Jovan Nikolic: Kosovo mon Amour című darabját olvassa fel március 27-től a Független Színház.

A fővárosi Madách Színház videósorozatot indít hétfőn a Facebook-oldalán, valamint a honlapján. A videókon a teátrum vezető művészei egy-egy dalt adnak elő a repertoár darabjaiból. A videókat kétnaponta töltik fel, a dalok az elmaradt műsor sorrendjét követik.

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején Facebook- és weboldalán kínál kulturális csomagot közönségének a Békéscsabai Jókai Színház. A nézők megtekinthetik a színészek saját verses-zenés produkcióit, musicalekből énekelt részleteit. Óvodásoknak készült a színház Mesevilág-sorozat, a Netszínházban pedig az elmúlt évadok bemutatóinak felvételét érhetik el az érdeklődők. A költészet napja alkalmából online versmondásra hívják az irodalomkedvelőket Versek a vesztegzárból címmel.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei - a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye - a veszélyhelyzet fennállásáig naponta frissülő, digitális, múzeumi tartalmakkal készülnek. A Virtuális múzeumpercek című rovatban minden hétköznap múzeumi tartalmak láthatók, virtuális séták a kiállítóhelyeken. A Kreatív múzeumpercek - gyerekeknek című rovatban pedig minden nap játékos, kreatív feladatokkal, videókkal készülnek az óvodások és kisiskolások számára a Facebookon, illetve az intézmény honlapján.

Filmek és iskolatévé a közmédiában

Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon olyan klasszikusok érhetők el hangoskönyvként, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Az M5 csatorna minden hétköznap este 20.30-ig iskolatévéként működik. A reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom óráké, valamint a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig a nyelvtanulókat célozzák meg. A Mindenki Akadémiája című műsorokban az egyetemi tananyag felé is kitekintenek. A műsorok visszanézhetőek a mediaklikk.hu oldalon.

Ezzel összhangban a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az oktatást segítő intézményekkel együttműködésben online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a nava.hu oldalon.

Az MTVA Archívum pedig a Mozgóképarchívum megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, mesét, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára az m3.hu oldalon.

Nyitva van a Filmarchívum

Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is.

Az NFI Filmarchívum elérhetővé teszi továbbá oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot, amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához, és a közismereti tantárgyakhoz társítva juttatja minőségi tudáshoz a diákokat. A folyamatosan bővülő Alapfilmek jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről kínál értékes információkat és filmrészleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.

További nézni és hallgatni valók

A Magyar Állami Operaház videósorozatot indított, amelyben teljes előadásokat streamelnek online, szombatonként a Papageno Facebook-oldalán, vasárnaponként pedig az Opera YouTube-oldalán. Mindkét streamet az Opera a saját Facebook-oldalán is közvetíti. Ezen a hétvégén Massenet: Werther c. operája és Anne-Marie Holmes – Solmyosi Tamás – Adolphe Adam: A kalóz c. balettje szerepel a műsoron 19 órai kezdettel.

A Müpa megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai hétfőtől minden nap Karanténesteket tartanak. Az online követhető kamarakoncertek a zenekar Facebook-oldalán és a honlapján láthatók 19.45-től.

A Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik be VígLive műsorával a színház Facebook oldalán.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház több előadása felvételről elérhető,

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.

A TRIP Hajó legénysége "karanténszínházat" alapított, amelynek előadásait Facebook-közvetítéseken láthatja a közönség. Az első előadás hétfőn lesz: Dennis Kelly After the End című darabját mutatják be a Merlin Színház 2008-as magyar nyelvű ősbemutatója nyomán.

Számos híres külföldi intézmény is kínál online tartalmakat

A bécsi Staatsoper weboldalán például régebbi opera- és balett közvetítések láthatók,

a Detroiti Szimfonikus Zenekar ingyenesen elérhetővé teszi a teljes archívumát.

"Ha te nem jössz a zenéhez, a zene jön el hozzád" - fogalmazta meg mintegy mottóként a Párizsi Filharmónia, amelynek "zenei túlélőkészletként" minden régi koncertje elérhető a PhilharmonieLive alkalmazása segítségével.

A Párizsi Opera, amelynél a bezárás a történelmi és drága sztrájkot követi, a Culturebox-szal közösen ingyen opera- és balettközvetítéseket tesz elérhetővé a honlapján. Kedden a március elején bemutatott Manon Lescaut új előadása lesz műsoron.

A bécsi és a müncheni operaház is követi a példát, a Stockholmi Opera pedig Wagner a Valkűrök című ötórás művét sugározza videofelvételen.

A világ legrangosabb zenekara, a Berlini Filharmonikusok kezdte a sort azzal, hogy ingyenes hozzáférést biztosított egy hónapra az amúgy fizetős Digitális Koncertterméhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×