INFORÁDIÓ 
2020. március 31. kedd
Árpád

Karantén idején


Hallgassa újra az InfoRádió Aréna című műsorának néhány izgalmas, illetve korábban nem visszahallgatható felvételét. A lista rendszeresen frissül.

A koronavírus-járvány miatt ezekben a napokban, hetekben sokan maradnak az otthonukban. Nekik kínálunk most hallgatnivalót. Ebben a válogatásban az InfoRádióban elhangzott izgalmas, érdekes, különleges beszélgetéseket hallgathatják meg ismét: legendás vendégek, fontos kérdések, érdekes válaszok.


Csányi Vilmos

A 2010-es esztendőt Csányi Vilmos akadémikussal, a kíváló etologussal kezdtük. Nem először és nem utoljára volt Aréna című műsorunk vendége a professzor, ezúttal azonban, választási év lévén, alig esett szó kedves állatai viselkedéséről, annál több az emberek, a társadalom állapotáról. A riporter Hlavay Richard.

Komlós Juci

Igazi színészgyerek volt Komlós Juci: szülei népszerű színészek voltak, testvére és lánya is színész lett, a gyereklánynak egyenes útja volt Rózsahegyi Kálmán színitanodájába, amit 16 évesen, 1935-ben el is végzett. 70 évvel később, 2005-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem - munkássága elismeréseként - felmentette az órák látogatásának kötelezettsége alól és kiállította számára a színészdiplomát. A szakma legnagyobb elismerését azonban már három évvel korábban megkapta: 2002-ben a Nemzet Színésze lett. Néhány nappal ezután beszélgetett Aréna című műsorban Mong Attilával.

Roska Tamás

Roska Tamás villamosmérnök, informatikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Gábor Dénes-díj, a Szent-Györgyi Albert-díj és a Széchenyi-díj után, 2002-ben megkapja a legnagyobb magyar, nem állami kitüntetést, a Bólyai-díjat is. Ebből az alkalomból tette tiszteletét az Aréna című műsorban és beszélgetett Ignáth Márkkal.

Lázár Ervin

Van Esterházy Péternek egy írása arról a rémületről, hogy könyvtárában nem találja a Bab Bercit, az ő saját Bab Bercijét. Nem tudható, hogy mai, számítógépes, okostelefonos, közösségi hálós világunkban hány gyereknek mond valamit Bab Berci és társai, Berzsián és Dideki, Mikkamakka és persze Dömdödöm neve, az viszont bizonyos, hogy mai felnőttek generációi nőttek fel azokon a meséken, amelyeknek említettek voltak a szereplői, írója pedig Lázár Ervin Kossuth-díjas meseíró, aki 2001 karácsonya előtt beszélgetett Aréna című műsorunkban Szűcs Péterrel. És egy megnyugtató információ a felkonferálás végén: Esterházy Péter ugyan napokkal később, de megtalálta a Bab Bercit.

Gyurkovics Tibor

Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas költő, író, pszichológus egyike a magyar irodalom legtermékenyebb alkotóinak: jobb lexikonok könyvei sorolásakor ötvennél is több címet említenek, színházi bemutatóinak száma a harmincat fölözi. És ha ehhez még hozzávesszük, hogy volt a Pest Megyei Bíróság igazságügyi szakértője, nyolc évig az Országos Ideg- és Elmegyógyintézet pszichológusa, később egy évig ezt a pozíciót a magyar labdarugó-válogatott mellett is betöltötte, működött a Magyar Művészeti Akadémia alelnökeként, majd a Magyar Írók Egyesülete elnökeként, beláthatjuk: igazán tartalmas, színes életet élt a neki adatott 76 év alatt. Gyurkovics Tibor 2003 húsvétján Szűcs Péterrel az ünnepről, az ünnepekről beszélgetett és arról, hogy mi magyarok tudunk-e még ünnepelni. És közben még egy szavalattal is elbűvölte a hallgatóságot.

Sebestyén Márta

Születésnapján volt vendégünk 2008-ban Sebestyén Márta népdalénekes. Sok mindenről esett szó a műsorban, a gyermekkorról, a családról, a zeneoktatás helyzetéről, a Zeneakadémiáról, persze a karrierről is, az akkor 35 éves pályafutásról, még a furcsán érkezett világhírről is – ám ez a sok minden végülis egyetlen örök szerelemről, a népzenéről, a népdalokról szólt. A riporter Kocsonya Zoltán.

Esterházy Péter

Esterházy Péter bárhol és bármikor és bármiről beszélt, azt hallgatni jó időtöltés volt, azzal a kis szomorúsággal együtt, hogy milyen gyorsan eltelt a vele töltött idő. Többször volt Aréna című műsorunk vendége, így például 2006 júniusában, amikor élete és művészete egyik meghatározó élményéről, a fociról beszélgetett vele – az éppen elkezdődött labdarugó világbajnokság kapcsán – Exterde Tibor.

Bodrogi Gyula

A Nemzet Színésze, megszámlálhatatlan színpadi, filmes és tévés szerep alakítója, a Kossuth-díjas Bodrogi Gyula 1982-ben a korábbiaktól némileg eltérő szerepet vállalt: a Vidám Színpad igazgatója lett és ezt a szerepet 20 évig alakította. 2002. január 4-én, négy nappal azután, hogy megvált ettől a szereptől és ugyanekkor a színház első örökös tagjává választották, Bodrogi Gyula az Aréna című műsorban beszélgetett Kocsonya Zoltánnal.

Grosics Gyula

Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat kapusa, 66-szoros válogatott labdarúgó. Ő volt az első kapus, aki egyszerű fekete mezben lépett pályára, ezután a hazai és világsajtó csak Fekete Párducként emlegette. 75. születésnapja után volt Aréna című műsorunk vendége, hogy Ignáth Márkkal élete fényes és keserű pillanatairól beszélgessen.

Rost Andrea

2008 augusztusában, Szent István ünnepének estéjén volt az Aréna című műsor vendége a világhírű operaénekes, Rost Andrea. Technikai lehetőségeink híján sajnos a művésznő énekhangját nem élvezhettük a programban, de sok mindent megtudtunk pályakezdéséről, fényes karrierjéről, terveiről – és némiképp váratlanul sok mindent megtudtunk beszélgető partneréről, Exterde Tiborról is.

Szepsy István

Szepsy István tokaj-hegyaljai borász 2001-ben volt először az év bortermelője. Lehet mondani, amit ő nem tud, nemcsak a borról, hanem a szőlőről, a tokaji dűlőkről, a cukor és a savak kémiájáról, az időről és az időjárásról, vagy akár az üzletről, azt nem is érdemes tudni. 2005 májusában, az után, hogy a tavaszi viharok, a hatalmas felhőszakadások különösen gorombán bántak a tokaji borvidékkel, tisztelte meg az infoRádió Aréna című műsorát. A riporter Szűcs Péter.

Bibó István

2002 vége felé úgy alakult az Aréna című műsor programja, hogy két héten belül kétszer is vendégül láthattuk Bibó Istvánt, a Sylvester János protestáns gimnázium igazgatóját, az 56-os Nagy Imre-kormány államminiszterének fiát. Október 23-án természetesen a forradalom győzelméről, édesapja kormányba kerüléséről esett több szó, november 4-én meg inkább a bukásról, a megtorlásról és a börtönévekről, az amnesztiával jött, erősen korlátozott szabadságról és persze, ha szabad így mondani: Bibó István halála utáni új életéről. A riporter Mong Attila.

Menyhárt Jenő

Visszatekintve a 80-as évek elejére, akár mozgalomnak is tekinthetjük a magyar rockzenében ekkortájt történt átrendeződést, azt, hogy magukat undergroundnak nevező zenekarok alakultak naponta, megszállták a külvárosi művházakat és az egyetemi klubokat és idővel egyre tekintélyesebb rajongótábort gyűjtöttek maguk köré. Egy huszonéves fiatalember, bizonyos Menyhárt Jenő, gitáros, énekes, zeneszerző és szövegíró két meghatározó zenekar, az URH és az Európa Kiadó alapításában is részt vett, utóbbinak a frontembere lett, de megfordult a Trabant és a Balaton zenekarokban is. A 90-es években, már egy másik világban, New Yorkba költözött, ám rendszeresen hazajárt, régi magyar és új amerikai zenekarával is fellépett itthon. 2004 májusában éppenséggel egy Európa Kiadó-turné végén volt az Aréna című műsor vendége. A riporter Exterde Tibor.

Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező

A beszélgetés 2020. február 13-án készült.

Tari Annamária pszichoanalitikus

A beszélgetés 2020. február 14-én készült.

Ugron Zsolna író

A beszélgetés 2019. december 30-án készült.

Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész

A beszélgetés 2019. december 5-én készült.

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes alapító tagjai

A beszélgetés 2019. december 12-én készült.

Roska Botond, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett neurobiológus, kutatóorvos

A beszélgetés 2019. október 18-án készült.

Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója

A beszélgetés 2019. október 12-én készült.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018