eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezetője beszél, miután átvett a Szózat megzenésített formájának első kiadásából egy példányt 60. születésnapja alkalmából Áder János köztársasági elnöktől a Művészetek Palotájában 2014. szeptember 7-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Hollerung Gábor: a stabil pénzügyi háttérhez piaci szereplővé is kell válni

Az idén 25 éves budafoki Dohnányi Zenekar a bevételeinek mindössze negyedét adja az állami támogatás. Hollerung Gábor művészeti vezető az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a pénzügyi hátterét annak az értéknek, amit előállítanak, a piacról szerzik be.

Fantasztikus utat tettünk meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Holerung Gábor, a Dohnányi Zenekar művészeti vezetője. Szerinte nevükhöz a magyar kulturális életben párját ritkító mechanizmus fűződik, ami egyrészt büszkeséggel tölti el a zenekart, másrészt teher, és veszélyforrás is, mert ki vannak téve a piac mindenkori aktuális kérdéseinek, problémáinak.

"A Dohnányi zenekar tavalyi költségvetése egymilliárd-százmillió forint volt megközelítőleg, ami a harmadik legnagyobb a Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikusok után.

A rádió együtteseiénél is nagyobb ez a költségvetés" - mondta Hollerung Gábor.

A művészeti vezető hozzátette, hogy ugyan nagy ez az összeg, de a többi együttesben az állami támogatás és a bevétel aránya olyan 90-10 százalék a támogatás javára.

"A mi esetünkben 30-70, vagy 25-75 százalék. Nem egész 300 millió az összes támogatás amit kapunk, és 800 millió fölött van a saját bevételünk. Ez elképesztően magas"

- hangsúlyozta Hollerung Gábor, aki szerint a kommerciális tevékenységek szükségesek ahhoz, hogy finanszírozni tudják a koncerteket.

"Tavaly 100 fellépésünk volt, abból 90 koncert, a többi pedig filmzenés, Abba, vagy Havasi koncert volt. Ez utóbbi volt a kommerciális oldalunk, ebből finanszírozzuk azt a másik nyolcvan koncertet, amelyen másfajta értékeket közvetítünk" - mondta Hollerung Gábor művészeti vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×