eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla

Egy házaspár elképesztő felajánlása

A párizsi Orsay Múzeumra hagyja 600 darabból álló, 350 millió euró (108 milliárd forint) értékű műgyűjteményét halála után egy amerikai házaspár.

A kollekció első -173 millió eurót (53 milliárd forint) érő - részletének, 187 műalkotásnak az átadásáról szombat este írtak alá megállapodást Spencer és Marlene Hays texasi házaspárral az Elysée-palotában Francois Hollande francia elnök jelenlétében, aki a nagylelkű adományért cserébe a Francia Becsületrend lovagjává avatta őket.

Ez a legjelentősebb adomány, amelyet Franciaország külföldi állampolgártól 1945 óta kapott. A kulturális minisztérium közleménye szerint ráadásul a gyűjtemény értéke folyamatosan növekszik, például a 80 éves pár tagjainak születésnapján. Spencer idén egy Modiglianit kapott ajándékba születésnapjára nejétől, míg Marlene egy Matisse-szal lepte meg férjét.

A késő 19. és kora 20. századi műkincseket az Orsay Múzeum kapja, amely önálló szárnyban helyezi el a Hays-gyűjtemény darabjait. A kollekció részét képezi a Nabis francia posztimpresszionista festőcsoport 69 műve. A gyűjtemény múzeumba kerülésében jelentős szerepe van Guy Cogeval múzeumigazgatónak, aki 2001-ben ismerkedett meg a hozzá hasonlóan a Nabis-festőkért rajongó texasi házaspárral.

Spencer és Marlene 60 éve él házasságban. A párizsi ceremónián elmondták, hogy amikor Gainesville texasi kisvárosban felnőttek, elképzelni sem tudtak egy franciaországi látogatást. 1971-ben utaztak először Párizsba, "és akkor kezdődött szerelmi történetük ezzel a csodálatos országgal".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×