INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

műgyűjtemény

házaspár

múzeum

Egy házaspár elképesztő felajánlása

InfoRádió / MTI

A párizsi Orsay Múzeumra hagyja 600 darabból álló, 350 millió euró (108 milliárd forint) értékű műgyűjteményét halála után egy amerikai házaspár.

A kollekció első -173 millió eurót (53 milliárd forint) érő - részletének, 187 műalkotásnak az átadásáról szombat este írtak alá megállapodást Spencer és Marlene Hays texasi házaspárral az Elysée-palotában Francois Hollande francia elnök jelenlétében, aki a nagylelkű adományért cserébe a Francia Becsületrend lovagjává avatta őket.

Ez a legjelentősebb adomány, amelyet Franciaország külföldi állampolgártól 1945 óta kapott. A kulturális minisztérium közleménye szerint ráadásul a gyűjtemény értéke folyamatosan növekszik, például a 80 éves pár tagjainak születésnapján. Spencer idén egy Modiglianit kapott ajándékba születésnapjára nejétől, míg Marlene egy Matisse-szal lepte meg férjét.

A késő 19. és kora 20. századi műkincseket az Orsay Múzeum kapja, amely önálló szárnyban helyezi el a Hays-gyűjtemény darabjait. A kollekció részét képezi a Nabis francia posztimpresszionista festőcsoport 69 műve. A gyűjtemény múzeumba kerülésében jelentős szerepe van Guy Cogeval múzeumigazgatónak, aki 2001-ben ismerkedett meg a hozzá hasonlóan a Nabis-festőkért rajongó texasi házaspárral.

Spencer és Marlene 60 éve él házasságban. A párizsi ceremónián elmondták, hogy amikor Gainesville texasi kisvárosban felnőttek, elképzelni sem tudtak egy franciaországi látogatást. 1971-ben utaztak először Párizsba, "és akkor kezdődött szerelmi történetük ezzel a csodálatos országgal".

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018