eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Túléljük, ha pár nappal később nézhetjük meg a sikerfilmeket"

A magyar nézőknek és a hazai forgalmazóknak nem okoz nagy veszteséget, hogy az illegális feltöltések miatti büntetésként egy-egy amerikai filmet a világpremiernél pár nappal később mutatnak be az itthoni mozikban. Ez legutóbb a Harry Potter utolsó részével történt meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bálint Péter, a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének elnöke.

Tény, hogy furcsa és igazából nem ismert okok miatt ma már nálunk is megjelent az a szokás, ami korábban Ukrajnában és Oroszországban dívott, vagyis, hogy a mozikban kamerával felveszik a filmeket, majd feltöltik az internetre - ismerte el az InfoRádió Aréna című műsorában Bálint Péter. A Magyar Filmforgalmazók Egyesületének elnöke egyelőre nem tudja, hogy ugyanarról a csoportról van-e szó.

A "biztosítékot az verte ki" az egyik nagy amerikai stúdiónál, hogy Mexikó és Magyarország volt a "bűnös", ahonnan a legelőször kerültek ki az internetre az új alkotások - tette hozzá. Márpedig, ha egyszer egy film felkerül a világhálóra, akkor bárki, bármelyik országban felhasználhatja - és ezt bizony meg is teszik.

A kár tehát, amelyet a feltöltők okoznak, nem csupán annyi, hogy a magyar szinkronos kópiák megnézhetővé válnak, hanem ennél jóval nagyobb, hiszen a hangot a kalózok gond nélkül lekeverik a filmek alól, majd rátesznek egy bármilyen másik nyelvűt.

Bálint Péter ugyanakkor hangsúlyozta: az amerikai büntetést nem igazán érzik majd meg a magyar nézők és filmforgalmazók, bár tény, hogy például a Harry Potter legújabb része a világpremiernél egy-két nappal később került a mozikba - ez volt egyébként az első nagyfilm, amelynél alkalmazták a büntetést.

A szakértő ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy tíz éve még három-négy hónap is eltelt egy-egy sikerfilm külföldi és hazai bemutatása között - és akkor elfogadtuk ezt a helyzetet.

Ráadásul előfordul az is - például a Transformers esetében -, amikor a magyarországi megelőzi a világpremiert. Tehát stúdiója válogatja, hogyan reagálnak az illegális letöltésekre - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×