eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Elátkozott" gyűjtemény a múzeumban

"Elátkozott" műgyűjteményt adtak át a kis északi népek képviselői a Jamal-Nyenyec Autonóm területen, Tazovszkij városban lévő helytörténeti múzeumnak.

A múzeum igazgatója, Roman Berladin az Interfax hírügynökségnek elmondta: a IX.-XII. századból származó, bronzöntvényekből és aranyozott ezüst ékszerekből álló kollekció darabjait a korabeli tatár állam fővárosa, a Volga menti Bolgár mesterei készítették. A darabokat rejtekhelyen őrizte egy család, amely a tundrából beköltözött az egyik településre.

Amikor a tulajdonosok a költözés miatt felnyitották a kincs rejtekhelyét, a rokonok egymás után haltak meg, ezért a család úgy döntött, megszabadul az "elátkozott" kincsektől, és ideiglenes tárolásra átadja a helytörténeti múzeumnak.

Az igazgató elmondta: a legenda szerint a kincseket egy folyóból halászták ki, de a valóságban alighanem nyenyec temetkezési helyekről ásták ki. A tárgyak most előkelő helyet foglalnak el a múzeum kiállításán, s az intézmény igyekszik pénzt szerezni megvásárlásukra.

A tatárok a IX. században vándoroltak a Volga vidékére a Kaszpi-tengertől. Bolgároknak nevezték magukat, mint azok a rokonaik, akik a VII. században vándoroltak a Balkán térségébe, ahol a helyi szlávok leigázása után létrehozták a mai Bulgária elődjét.

A XIII. században a mongolok meghódították a Volga menti tatár államot, amelynek lakosai nagyrészt kereskedelemből éltek, s egyebek mellett híresek voltak ezüst- és aranyművességükről. A későbbiekben tatárok Szibériában is éltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×