eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ternovszky Béla: "Dargay Attila még jobb Vukot szeretett volna készíteni"

Bár óriási sikert ért el vele, Dargay Attila még sokkal jobbra akarta megcsinálni a Vukot - emlékezett vissza a kedden, 83 éves korában elhunyt művészre pályatársa. Ternovszky Béla szerint Dargay Attila kevesek által ismert rövidfilmjei is igazi gyöngyszemek.

"A legjobb helyre kerültem, és a legjobb embertől tanulhattam" -emlékezett vissza Ternovszky Béla animációs filmrendező arra az időszakra, amikor a Pannónia Filmstúdióban, a kedden, 83 éves korában elhunyt Dargay Attila keze alatt kezdett dolgozni. A művész hozzátette: Dargay Attila az egész estés rajzfilmgyártás kiemelkedő alakja volt, nem véletlen, hogy generációk nőttek fel a filmjein, amelyeket újra és újra vetítenek.

Ternovszky Béla szerint a Vuk, a Szaffi és sok más kedves mesealak alkotója túl korán nyugdíjba kényszerült. "Többen nyugdíjasok vagyunk, de tovább dolgozhattunk. Attilától ezt a lehetőséget megvonták, és ezzel az ő lételeme megszűnt. Pedig végtelenül aktív volt; ahogy rajzolt is, egy pillanatra nem állt meg a ceruzája."

A rendező elmondta: bár legsikeresebb munkája a Vuk volt, Dargay Attila technikai, minőségi szempontból sokkal jobb rajzfilmet szeretett volna készíteni Fekete István regényéből. Megjegyezte: a művésznek számos olyan kisfilmje volt, amely rengeteg fesztiváldíjat nyert, ám nem jutott el a szélesebb közönséghez.

Ternovszky Béla szerint a 60-as, 70-es években dolgozó rajzfilmesek, alkotók voltak "a magyar animáció". A Macskafogó rendezője hozzátette: nehéz összehasonlítani azt, hol tart most az akkorihoz képest a szakma, hiszen abban az időszakban sokkal nagyobbak voltak a lehetőségek, felszállóban volt az iparág a televíziózás és az egész estés filmgyártás beindulásával.

Manapság a magyar animáció lehetőségei nagyon beszűkültek, hiszen az egyes alkotások csak nagyon nehezen jutnak el a közönséghez, és már olyan mozik sincsenek, amelyek rajzfilmeket játszanának. "Nem látom rózsásan a helyzetet" - fűzte hozzá Ternovszky Béla.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×