eur:
393.44
usd:
362.39
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Ukrán olajstop - Bulgária ajánlott segítséget Magyarországnak

A két ország között nincs közvetlen olajvezeték-kapcsolat, de így is tudnának segíteni egyes olajtermékek esetében.

Bulgária újabb baráti gesztusként segítséget ajánlott Magyarországnak azon nehézségek kezelésében, amelyek az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai kőolajszállítási tilalom nyomán álltak elő - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a romániai Bukarestben.

A tárcavezető a bolgár energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy Vladimir Malinovval áttekintették a helyzetet, amely Ukrajna azon "elfogadhatatlan" lépései miatt állt elő, amelyekkel ellehetetlenítették az orosz Lukoil kőolajtranzitját Magyarország és Szlovákia irányába.

"Nem csupán Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát veszélyeztetik ezzel, hanem megsértik az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást is" - szögezte le.

Brüsszelben szerdán összeült a kérdést napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság.

"Meglátjuk, az Európai Bizottság végül mikor alakítja ki az álláspontját, s hívja össze az Európai Unió és Ukrajna közötti konzultációt, amelynek eredményeként azt várjuk, hogy Ukrajna feloldja a Lukoil olajszállítmányainak tiltását" - mondta.

Mint ismert, Magyarország földgázellátásának egy jelentős része Bulgárián keresztül érkezik. Tavaly Bulgárián keresztül 5,6 milliárd köbméter földgáz érkezett hazánkba, idén pedig már 3,9 milliárd köbméter. "Bulgária tiszteletben is tartja mindazon kötelezettségeit, amelyek tranzitország mivoltából fakadnak" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter végül közölte, hogy bolgár kollégája segítséget ajánlott az ukrán lépés miatt előállt helyzet kapcsán.

"Ugyan közvetlen kőolajszállítási összeköttetés, vagyis csővezeték nincs a két ország között, de jelezte, hogy amennyiben például kőolajtermékek vonatkozásában szükségünk van újabb mennyiségekre, azt különböző módokon el tudják juttatni Magyarországra" - mondta. "Újabb szép és valódi baráti gesztus Bulgáriától az ilyen típusú segítség felajánlása" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×