eur:
390.18
usd:
359.52
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Magyarország és Szlovákia együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az Európai Uniónál Ukrajnával szemben az ország váratlan és barátságtalan lépése miatt, amellyel részlegesen leállították a hazánkba irányuló kőolajszállítást – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még hétfőn Brüsszelben. A tárcavezető szerint az orosz Lukoil kőolajtranzitjának leállításáról szóló ukrán döntés súlyosan veszélyezteti Magyarország és Szlovákia energiaellátását, mert a Lukoil a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport mintegy 45 százalékát adja jelenleg.

Ukrajna az Európai Unióval 2014-ben kötött társulási szerződését sérti meg a kőolajtranzit megszüntetésével – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert. A nemzetközi jogász kifejtette, hogy az energiakereskedelem külön tétel a szerződésben, és gyorsított eljárásra van lehetőség, ha az egyik panaszos fél kéri a sürgősségi eljárást.

"Az Európai Uniónak kell jeleznie a panaszt Ukrajna felé. Ha ezt megteszi, és meg fogja tenni véleményem szerint, akkor három napon belül kell konzultáció keretében a két félnek valamilyen megoldást találnia. Erre van egy kereskedelmi bizottság, ha ez nem vezet eredményre, akkor lehet továbbléptetni az eljárást, és eseti választott bíróság létrehozására kerülhet sor" – sorolta a lehetőségeket a szakértő.

A háromfős választott bíróság összetételéről meg kell állapodnia Ukrajnának és az Európai Uniónak, ha nem sikerül, akkor a kereskedelmi bizottság egy 15 fős listáról sorsolja ki a tagokat. A megválasztott bíróknak a gyorsított eljárás szabályai szerint 45 napjuk van arra, hogy határozatot hozzanak, amely kötelezi a feleket.

További kérdés, hogy mi történik, ha Ukrajna nem hajtja végre a választott bíróság döntését. Tóth Norbert emlékeztetett, minden félnek be kell számolnia arról, hogy a bíróság határozatában foglaltakat hogyan hajtotta végre, és ezt a kereskedelmi bizottság folyamatosan ellenőrzi. Ha Ukrajna nem hajtja végre, az nyílt szerződésszegés, ennek pedig a nemzetközi jogász szerint komoly következményei lehetnek, mert az Európai Unió felfüggesztheti az Ukrajnával kötött társulási szerződés egyéb pontjait is, ami rendkívül érzékenyen érintené az országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×