eur:
396.53
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Versenybe szállna a kancellári tisztségért a német külügyminiszter

Angela Merkel után Németország második női kancellárja lenne. Persze a jelenlegi német belpolitikai viszonyok mellett ennek rendkívül csekély a valószínűsége, de Annalena Barebock szerint semmi sem lehetetlen. Így a 43 éves külügyminiszter szerint az sem, hogy a jövő évi parlamenti választásokon a Zöldek Pártja képviseletében megpályázza a jelenleg Olaf Scholz által betöltött tisztséget.

Mindenesetre a rendkívül aktív külügyminiszter kijelentése a média egyik legnagyobb „szenzációja” volt. Igaz, a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó politikus nem ezzel indított, az újság kérdésre válaszolva azonban egyáltalán nem titkolta kancellári ambícióit.

„Semmi sem lehetetlen”

– idézte az újság a Zöldek vezető politikusát, aki ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a legutóbbi, 2021-ben tartott választásokon pártja kancellárjelöltje volt.

A kijelentés ugyanakkor az időzítés miatt is felettébb merésznek tűnt. Baerbock ugyanis olyan időpontban fejtette ki a tisztség elnyerésével kapcsolatos ambícióit, amikor történelmi mélypontra süllyedt pártja népszerűsége. Sőt nem csupán a Zöldek Pártjának támogatottsága kérdőjeleződött meg, hanem a felmérések szerint azok a legfőbb törekvések is, amelyeket a párt megalakulásától fogva képvisel. A jelenlegi háborús helyzetben, illetve a német konjunktúra megtorpanása idején az embereket a környezetvédelem egyre kevésbé foglalkoztatja.

Ráadásul különösen a fiatal szavazók körében esett vissza támogatottsága. Mindez egyértelműen megnyilvánult a június 9-i európai parlamenti választások eredményében. A fölényes győzelmet arató konzervatív CDU/CSU pártszövetség és az ugyancsak ellenzéki AfD, továbbá a szociáldemokrata SPD után a negyedik helyen végzett.

A miniszter ugyanakkor elhárította azt a felvetést, hogy a kancellárjelölti posztért vetélkedés lenne közte és a Zöldek Pártjának másik vezető politikusa, az alkancellár és egyben gazdasági miniszter, Robert Habeck között. "Közös feladat az ország előtt álló akut problémák megoldása, nem pedig személyi viták nyilvános lebonyolítása" – hangoztatta Baerbock

A külügyminiszter ugyanakkor állást foglalt a kormányon lévő, a szociáldemokrata SPD-ől, a Zöldek Pártjából és a liberális Szabad Demokrata Pártból álló koalíció mellett. Szerinte a kormány akkor tenné a legnagyobb szívességet a liberális demokrácia hazai és külföldi ellenségeinek, ha hagyná, hogy előre hozott választásosra kerüljön sor. Bízik abban, hogy az Olaf Scholz kancellárból, Robert Habeck gazdasági miniszterből és Christian Lindner pénzügyminiszterből álló "hárompárti csapat" a terveknek megfelelően megállapodásra jut a jövő évi költségvetés tervezetéről – tette hozzá.

Ezzel egy egyidőben

a szociáldemokrata pártban is fellángolt a kancellárjelölt személyével kapcsolatos vita.

Értesülések szerint a párton belül továbbra is jelentős a támogatottsága Boris Pistorius védelmi miniszternek, aki hosszú idő óta az ország legnépszerűbb politikusa. A párt alsóbb szintjein egyre többen kérdőjelezik meg, hogy Olaf Scholz legyen az SPD kancellárjelöltje a jövő őszi választásokon. Ugyanakkor egy hétfői interjúban Alsó-Szászország szociáldemokrata miniszterelnöke, Stephan Weil leghatározottabban kiállt mellette.

A Der Spiegel szerint az SPD elnöksége a hét végén rendkívüli ülésen foglalkozik a párt drámaian rossz szereplésével az európai parlamenti választásokon. A szociáldemokraták a szavazatok mindössze 13,9 százalékát szerezték meg, ami a legrosszabb eredmény volt a nagy hagyományokkal rendelkező párt háború utáni történetében. Azóta az SPD-n belül egyre több a kritikus hang mind a kancellár személyével, mind pedig kommunikációs stílusával szemben.

Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×