eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a párt brüsszeli eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én.
Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert

Ursula von der Leyen: a mai nap jó nap a Néppárt számára

„Megnyertük az európai parlamenti választásokat, az Európai Néppárt (EPP) a legerősebb képviselőcsoport az Európai Parlamentben” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Néppárt politikusa Brüsszelben vasárnap késő este.

Az EPP eredményváró rendezvényén Ursula von Der Leyen az új összetételű Európai Parlament képviselőhelyeire vonatkozó első mandátumbecslésre reagált, amely szerint az Európai Néppárt 181 képviselői helyet szerezhet meg, ezzel a 2024-2029 közötti időszakban is a legnagyobb pártcsoport marad az EP-ben.

Szavai szerint „a mai nap jó nap” az EPP számára, hiszen – fogalmazott – „megnyertük az európai választásokat, barátaim”. Hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentben „nem jöhet létre többség” az EPP nélkül. „Együtt bástyát építünk a bal- és jobboldal szélsőségeivel szemben. Megállítjuk őket” – fogalmazott Ursula von der Leyen, akit az EPP az Európai Bizottság következő elnökének jelölt.

A 27 közül 11 tagországból beérkezett exit poll felmérésekre alapuló becslést ismertető brüsszeli közlemény szerint az EPP 181 képviselői helyet szerezhet meg az új összetételű Európai Parlamentben, ugyanakkor 5 hellyel többet szerezhet a 2019-2024 közötti képviselői helyeihez képest.

Legutóbbi mandátumbecslés:

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke az Európai Parlamentben újságíróknak tartott rövid beszédében kijelentette: a választásokon győztes EPP a „demokratikus közép pártja” Európában.

Hangsúlyozta, Ursula von der Leyen meggyőző jelölt az Európai Bizottság elnöki pozíciójára, immár a második alkalommal is. Szavai szerint egy demokratikus Európában egy demokratikus folyamatnak kell meghatároznia a poszt elnyerését.

Azt kérte, az előzetes becslések szerint 133 képviselői helyet szerzett Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), valamint a várhatóan 82 mandátummal rendelkező Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció lépjen Európa és demokrácia-párti szövetségre az EPP-vel úgy az EP-ben, mint az Európai Unió Tanácsában azokkal szemben, akik – mint fogalmazott – „le akarják rombolni Európánkat”.

Kérdésre válaszolva Weber azt is közölte:

az EPP ajtaja nyitva áll, a következő napokban folytatja megbeszéléseit Magyar Péterrel, a Tisza Párt EP-listavezetőjével.
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×