eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Mini-atomerőművel áll elő a Roszatom

A helyszín Üzbegisztán. Vlagyimir Putyin orosz elnök írta alá az erről szóló szerződést.

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden.

A tájékoztatás szerint Üzbegisztán középső részén, Jizzax tartományban egy 330 megawatt (MW) összteljesítményű kis moduláris atomerőművet építenek orosz technológiával, amely 6, egyenként 55 MW teljesítményű reaktorral készül.

A megállapodás szerint a kivitelezésbe üzbég vállalatok is bekapcsolódnak majd.

A közlemény szerint az üzbég megállapodás egyben az első exportszerződés egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű létesítéséről, az építést már az idén nyáron megkezdik.

A közleményben arra is kitérnek, hogy előrejelzések szerint Üzbegisztánban 2050-re csaknem megkétszereződik az energiaigény, és az energiarendszer stabil működtetéséhez, a gazdasági fejlődéshez a megújuló energiaforrások mellett alaperőművekre is szükség van.

A Roszatom közleményében ismerteti, hogy a Jizzax régióban megvalósuló SMR-projekt a legújabb orosz technológián - a RITM-200N reaktoron - alapul, amely az új generációs atomjégtörőkön már bevált innovatív reaktortechnológia szárazföldi változata. Hőteljesítménye 190 MW, villamos teljesítménye 55 MW, üzemideje 60 év.

Oroszországban a jakutföldi Uszty-Kujga település mellett már épül a RITM-200N reaktorral szerelt első orosz kis teljesítményű atomerőmű. Az első blokkot várhatóan 2027-ben helyezik üzembe, és 2028-ban kezdi meg az üzemszerű termelést. A létesítmény egyebek közt Jakutföld második legnagyobb aranylelőhelye, a Kjucsusz lelőhely valamint a Gyeputatszkoje és a Tyirehtyak ónbányák és ércfeldolgozó üzemek energiaellátását biztosítja majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×