eur:
395.97
usd:
369.76
bux:
70470.45
2024. június 25. kedd Vilmos
Az újraválasztásáért induló Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai kampányközpontjában az elnökválasztás utolsó napjának éjszakáján, 2024. március 18-án. A választóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatások eredményei, illetve szavazatszámlálás első eredményei szerint Putyin fölényesen vezet.
Nyitókép: Natalija Kolesznyikova

Lengyel, német vélemény: Vlagyimir Putyin esetében nem a diplomácia vezet a békéhez

Putyin elnökkel "az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen" - vélekedett a lengyel és a német külügyminiszter egy EU-bővítést ünneplő eseményen szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről - jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán a nyugat-lengyelországi Slubicében.

A két külügyminiszter a Lengyelország európai uniós (EU) csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Slubicében.

A közös sajtóértekezleten Sikorski az ukrajnai háború diplomáciai úton történő befejezésének esélyei iránt tudakoló újságírói kérdésre elmondta: Putyin elnökkel "az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen".

Mint emlékeztetett, az 1994-es budapesti memorandum értelmében Ukrajna lemondott atomfegyverek tárolásáról, ennek fejében az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország az ukrán területi egység és szuverenitás tiszteletben tartására kötelezte el magát.

Putyin ratifikálta a határokról szóló szerződést Ukrajnával - folytatta Sikorski. "Nehéz hinni valakinek, aki lényegében azt mondja - megszegtem az előző megállapodásokat, de (...) ha egy újabbat írok alá, azt már betartom" - fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője.

Érvelt azzal is, hogy többen, köztük Zbigniew Rau előző lengyel külügyminiszter diplomáciai úton próbáltá lebeszélni az orosz elnököt az ukrajnai háborúról. "Mindegyikük azonos eredménnyel próbálkozott" - jegyezte meg.

"Putyin, mint kiderült, csak a nyers gazdasági és katonai erőre van tekintettel" - jelentette ki Sikorski. Hozzátette: éppen ez a "pénznem", amelynek felhasználásával az orosz elnököt "meg kell győzni, hogy az invázió hiba volt, a háború pedig megnyerhetetlen". Sikorski hozzáfűzte: "csak akkor van némi esély békére".

Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondta: ő ugyanúgy értékeli a helyzetet, mint lengyel kollégája. "Két és fél éve a fél világ mást sem tesz, csak diplomáciai úton próbálja meggyőzni Putyint, hogy ne okozzon még több szenvedést Ukrajnának" - jelentette ki.

A német külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Európa ne támogassa az orosz gazdaságot. Az EU ezért újabb szankciócsomagot készít elő - erősítette meg Baerbock.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×