eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az egyiptomi elnöki hivatal képén Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) Karl Nehammer osztrák kancellárt, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt, Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi elnököt, Alexander De Croo belga és Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt (b-j) fogadja a kairói al-Ittihadija-palotában 2024. március 17-én. Ezen a napon Egyiptom és az Európai Unió stratégiai partnerségi megállapodást kötött, ennek keretében az EU 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig részben az illegális migráció megfékezésének érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivatal

Az EU stratégiai megállapodást kötött Egyiptommal

Az Európai Unió vasárnap stratégiai partnerségi megállapodást kötött Egyiptommal, aminek keretében 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig részben az illegális migráció megfékezése érdekében.

Az egyezményt vasárnap Kairóban írta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az olasz, a belga, a görög, az osztrák kormányfő és a ciprusi elnök jelenlétében.

A támogatások új stratégiai partnerség részét képezik, amelynek keretében a felek tovább erősítik a migráció megfékezését szolgáló, valamint a politikai és gazdasági ügyekben történő együttműködést.

A tervezett támogatásokból 5 milliárd euró kölcsön, 1,8 milliárd eurót pedig az élelmiszerellátás biztosítását, valamint digitalizációt szolgáló befektetésekre különítenek el. További 600 millió eurót támogatásként utalnak ki, amiből 200 milliót a migráció kezelésére szánnak.

"Az egyezménnyel Egyiptom és az Európai Unió viszonyát átfogó stratégiai partnerség szintjére emeljük" - mondta von der Leyen. Egyiptom jelenleg komoly gazdasági válsággal, 35 százalékos inflációval, valamint magas munkanélküliséggel küzd.

Giorgia Meloni történelminek nevezte a megállapodást és büszkeségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kormánya mekkora szerepet játszott az egyezség elérésében. "Egyiptom és az Európai Unió globális és stratégiai partnersége részét képezi annak a jelenlegi környezetnek, amelyben számos, a földközi-tengeri térséget elképzelhetetlen szinten destabilizálni képes válsággal vagyunk kénytelenek szembesülni" - jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Meloni a kihívások között említette az élelmiszer és ivóvízellátás biztosítását, valamint az energiabiztonság, a fejlesztések és az illegális bevándorlás kérdéseit. Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés mutatja az EU készségét a Földközi-tenger északi és déli partja közti újfajta együttműködés erősítésére.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×