eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kairó, 2024. március 17.Az egyiptomi elnöki hivatal képén Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (j) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a kairói al-Ittihadija-palotában 2024. március 17-én, amikor az egyiptomi államfő európai uniós vezetőket látott vendégül. Egyiptom és az Európai Unió stratégiai partnerségi megállapodást kötött, ennek keretében az EU 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig részben az illegális migráció megfékezésének érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivatal

Szakértő Egyiptom uniós támogatásáról: ha jó helyre kerülnek a pénzek, javulhat a migrációs helyzet

A százmilliós Egyiptomban jelenleg több mint kilencmillió bevándorló él, és nagyon sok fiatal érzi bizonytalannak az egzisztenciális helyzetét, azért kelnek tömegek útra Európa irányába – mondta az InfoRádióban az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: az Európai Unió nemcsak anyagi támogatással, hanem jelentős beruházásokkal érné el, hogy ne hagyja el ennyire sok ember az észak-afrikai országot.

Az Európai Unió stratégiai partnerségi megállapodást kötött Egyiptommal, melynek keretében 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig – részben az illegális migráció megfékezése érdekében. Az egyezményt múlt vasárnap Kairóban írta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök az olasz, a belga, a görög, az osztrák kormányfő és a ciprusi elnök jelenlétében.

A tervezett támogatásokból ötmilliárd euró kölcsön, 1,8 milliárd eurót pedig az élelmiszer-ellátás biztosítását, valamint digitalizációt szolgáló befektetésekre különítenek el. További hatszáz millió eurót támogatásként utalnak át, amiből kétszáz milliót a migráció kezelésére szánnak. „Az egyezménnyel Egyiptom és az Európai Unió viszonyát átfogó stratégiai partnerség szintjére emeljük” – mondta a megállapodás aláírását követően az Európai Bizottság elnöke.

Tárik Meszár az InfoRádióban elmondta: Egyiptom nem csak a migráció szempontjából nagyon fontos ország, mivel lélekszámát tekintve a legnagyobb arab állam, ahol több mint százmillióan élnek.

Egyiptomban több mint kilencmillió bevándorló telepedett le az elmúlt évtizedekben.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója hozzátette: Izrael és a Hamász közötti háború miatt az egész közel-keleti térség és Egyiptom geopolitikai helyzete is instabil. Több térségbeli országot, többek közt Egyiptomot is gazdasági válság sújtja. Az Európai Unió a krízisfolyamat enyhítése érdekében döntött úgy, hogy anyagi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak.

Az EU célja az egyiptomi gazdaság felzárkóztatása, illetve közösen fellépve akadályoznák meg, hogy tömegek induljanak el az arab országból az európai kontinens irányába. Tárik Meszár emlékeztetett, hogy az unió már hónapokkal ezelőtt azt vizionálta, hogy idén tavasszal nagy emberáradat érkezhet a térségből.

A kutató kifejtette: az útra kelő helyiek általában nem az egyiptomi partokat elhagyva mennek tovább, hanem először Líbia területére lépnek be, ahol rengeteg migráns fordult meg hosszabb vagy rövidebb ideig az utóbbi években. Az érintettek leggyakrabban Líbiából szeretnének továbbmenni Európa felé különböző tengeri útvonalakon.

Tárik Meszár elmondta: az EU nemcsak pénzzel, hanem jelentős beruházásokkal is támogatja Egyiptomot, melyek

elsődleges célja, hogy ne hagyják el nagy tömegek az országot.

Az Egyiptomban élő bevándorlók nagy része Szudánból érkezett, de a 2011-es polgárháború kitörését követően nagyon sok szíriai is letelepedett az észak-afrikai országban, sőt a fekete kontinens más országainak állampolgárai is jelentős számban áramlottak be. A szakértő hozzátette: jól mutatja, mennyire súlyos a helyzet, hogy Észak-Afrikából

a fiatalok ötven százaléka minél előbb el szeretné hagyni a térséget.

Egy 2022-ben készült felmérés kimutatta, hogy minden ötödik Olaszországba érkezett bevándorló egyiptomi volt és főleg fiatalok jutottak át Dél-Európába. A legtöbben azért hagyják el Egyiptomot, mert nem érzik, hogy érvényesülni tudnának, egzisztenciálisan bizonytalan a helyzetük. Ezt a problémát az Európai Unió mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is felismerte, utóbbi egy nyolcmilliárd dolláros csomaggal segítené Egyiptomot, valamint az Egyesült Arab Emírségek is jelezte, hogy 32 milliárd eurót akar befektetni a válság enyhítése érdekében.

Tárik Meszár emlékeztetett: hasonló kezdeményezések, segítségnyújtások már korábban is voltak, de még sohasem kapott annyi pénzt Egyiptom, mint most. „Ha jó helyre kerülnek ezek az összegek, annak lehet pozitív hatása” – jegyezte meg a kutató.

Ezzel arra utalt a szakértő, hogy az egyiptomi elnök számos kritikát kapott az elmúlt időszakban amiatt, hogy rengeteg pénzt költött különböző „megaprojektekre”, például „felépíttetett egy komplett új fővárost”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×