eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
People look at captured Russian tanks in Kharkiv region, Ukraine, September 30, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Százmilliós üzletek: kulcsfontosságú technológiát szereznek be az oroszok az EU-ból a szankciók ellenére

A Bloomberg értesülése szerint a harmadik világ országai kerülőúton továbbítják az eszközöket orosz cégekhez, melyek aztán eljuttatják a technológiát a hadsereghez.

Bár a nyugati országok számos szankciót kivetettek Oroszországra a 2022 februárjában megindított ukrajnai háború miatt, ez sem akadályozza meg az orosz védelmi minisztériumot abban, hogy fegyvereket, alkatrészeket és hadiipari eszközöket szerezzen be külföldről. A korlátozások egyik legfontosabb eleme az volt, hogy Moszkva ne juthasson hozzá olyan eszközökhöz, amelyek a hadiipari fejlesztésekhez és modern eszközök gyártásához szükségesek. Az oroszok azonban átfogó nemzetközi hálózatot építettek ki a szankciók megkerülésére, és 2023 első három negyedévében a korlátozások kijátszásával több mint 100 millió dollár értékben hoztak be különböző technológiai eszközöket az EU-ból – írja a Portfolio a Bloomberg beszámolója alapján.

Az oroszok nemcsak az uniós tagállamok területén gyártott eszközöket szereznek be, hanem más országokkal is üzletelnek, a szerbek és a kínaiak mellett néhány posztszovjet állam is együttműködő partnernek bizonyul a szankciók kijátszásában.

Oroszország így 2023 első kilenc hónapjában összesen 450 millió dollár értékben importált technológiai eszközöket és alkatrészeket.

A megkerülő intézkedések lényege, hogy az oroszok a harmadik világ országait bízzák meg a fejlett eszközök beszerzésével, melyeket később kerülőúton értékesítenek tovább orosz cégekhez, melyek aztán eljuttatják a technológiát a hadsereghez. Az eljárás ellen nagyon nehéz hatékonyan fellépni, ugyanis sokáig tart felgöngyölíteni a kereskedelmi útvonalakat, valamint általános jelenség, hogy a nyugati intézkedések meghozatalát és a beavatkozásokat követően új vállalkozások veszik át a szankciós eljárás alá vont cégek helyét.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×