eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Hiába az országos tiltakozás: még a héten legalizálják a marihuánát Németországban

A tiltakozások, az egészségügyi szakértők szerint mindenekelőtt a fiatalokat fenyegető kockázatok ellenére várhatóan már a hét második felében a Bundestag elé kerül a marihuána legalizálását célzó kormányzati tervezet. Ha a Bundestag várhatóan zöld jelzést ad, a sokat vitatott "Lauterbach-törvény" április 1-jén életbe léphet.

A kormány már korábban rábólintott a legalizálásra, a többi már a parlament dolga. A koalíciós pártok közötti teljes egyetértés és nem utolsósorban bundestagbeli többség azt valószínűsíti, hogy a parlamenti jóváhagyásnak nem lesz akadálya,

A törvény életbe lépést ezt követően már csak a tartományok képviselőiből álló "felsőház", a Bundesrat akadályozhatná meg.

A Die Zeit című lap szerint a a három kormánypárt, az SPD, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP pénteken kívánja szavazásra bocsátani a törvénytervezetet.

A kannabisz legalizálása a szociáldemokrata egészségügyi miniszter szíve csücske. Karl Lauterbach hosszú ideje harcolt a marihuána korlátozott termesztésének és kis mennyiségű fogyasztásának engedélyezéséért, és a korábbi kudarcok nem riasztották vissza. Az orvosból lett szociáldemokrata politikus célja, hogy

rekreációs célokra 18 éves kor felett, kis mennyiségben engedélyezzék a marihuána termelését, illetve fogyasztását.

A tervezet szerint a kannabisz kikerül a kábítószertörvényből, amelyben a heroinnal és más kábítószerekkel együtt tiltott anyagként szerepel, és 18 éves kortól engedélyeznék 25 gramm kannabisz birtoklását. Ugyancsak engedélyezik a kannabisznövény egyes fajtáinak "személyes használatra" történő termesztését úgynevezett kannabiszklubokban, amelyeknek tagjai a növényt közösen termeszthetik, és egymásnak átadhatják, de kereskedni tilos vele.

A "rekreációs" célú engedélyezést nemcsak a CDU és a CSU ellenezte, de korábban a koalíciós pártok között sem voltak közös nevezőn. A miniszter kezdettől fogva azt képviselte, hogy a szigorú tilalmi politika "megbukott". Szerinte az emberek jelentős része különböző kábítószereket használ, ebből kiindulva biztonságosabb lenne "minőségileg megfelelő" terméket előállítani mérgező adalékanyag nélkül. Érvei között szerepelt az is, hogy a szigorú szabályozással az egészségvédelmet javítani, a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést pedig fékezni lehet.

Más a véleményük az ellenzőknek, akik szerint

az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lesznek az áldozatai.

A konzervatív pártok mellett különböző orvosi szervezetek szálltak szembe a tervezettel, amelyet határozottan ellenzett a német rendőrök szakszervezete is.

Az ellenzők táborához a hét elején csatlakoztak a tartományi belügyminiszterek. A tizenhat német tartomány belügyminiszterei – pártállástól függetlenül – állást foglaltak a legalizálás ellen, annak mindenekelőtt lehetséges bűnügyi következményeire hívták fel a figyelmet. Állásfoglalásuk szerint

a legalizálás növeli a szervezett bűnözést, mivel többen próbálnak majd kannabiszhoz jutni.

A közös nyilatkozatot Nancy Faeser belügyminiszternek postázták, aki egyelőre nem reagált.

A Die Zeit által idézett szociáldemokrata képviselő, a párt egészségügyi szakértője úgy fogalmazott, hogy a törvény "mérföldkő a német drogpolitikában". A képviselő szerint rendkívül jelentős előretépésnek számít a jelenlegi helyzethez viszonyítva. Hasonlóan nyilatkozott a Zöldek Pártjának egészségügyi szakértője is, egyben reményét fejezte ki, hogy nem lesz akadálya a parlamenti jóváhagyásnak. A képviselő úgy értékelte, hogy a reform szakítás a hatástalan és tiltó politikával, egyben fontos lépés egy olyan politika felé, amely a fiatalok, és általánosságban az egészség védelmére összpontosít.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×