eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Alexis Rosenfeld/Getty Images / Pelagos Cetacean Research Institute/Alexandros Frantzis

Hüvelykujjas delfint fedeztek fel a Korinthoszi-öbölben – videó

Valószínűleg egy genetikai deformáció következtében alakultak ki nyúlványok az állat uszonyain, amelyek azonban egyáltalán nem zavarják az állatot az úszásban.

Különös delfinpéldányt találtak a Korinthoszi-öbölben még a nyáron. A Pelagos Cetacean Research Institute kutatói kétszer is látták a görög partoknál az állatot, amelynek az uszonyain – vélhetően egy genetikai deformáció miatt – hüvelykujjra emlékeztető nyúlványok voltak – írja az Index a LiveScience beszámolója alapján.

A kutatócsoport már mintegy harminc éve figyeli a partra vetett delfineket, de ilyen uszonyos példánnyal még sosem találkoztak.

Hosszú időn át szemlélték az igazán egyedi megjelenésű delfint, és hamar kiderült, hogy nem akadályozták a mozgásában az emlőst hüvelykujjai, folyamatosan ugrált, lubickolt és játszott a társaival.

A lap azt írja, a cetfélék a többi emlőshöz képest több ujjcsonttal és különálló mellső végtaggal rendelkeznek. „Ezek a csontok egy lágy szövetű uszonyba burkolt, az emberéhez hasonló kézfejet alkotnak” – közölte Bruna Farina, a svájci Fribourgi Egyetem doktorandusza.

Fontos tudni, hogy a legtöbb delfinfajtánál az uszonyon belül fejlődnek ki az ujjak, amelyek között nem halnak el a sejtek. Az emberek ujjai az anyaméhben lapát alakú kézzé olvadnak össze, a delfinek mellső végtagjainak csontjai körül viszont sejtek halmozódnak fel, hogy uszonyokat alkossanak.

A Korinthoszi-öbölben lefényképezett delfin valójában nem az extra ujja miatt egyedi példány, épp ellenkezőleg: hiányzik a két középső ujja, valamint az ujjakat körülvevő szövetek egy része. Valószínűleg az történt, hogy azok a sejtek, amelyek a mutató- és a középső ujj megfelelőjét képezték volna, elpusztultak egy rendellenesség következtében még akkor, amikor az uszony kialakult az anyaméhben fejlődő borjúnál.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×