eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Palesztin nők sírnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház ablakában a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 20-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A Hamász és Joe Biden is közelgő tűzszünetről beszélt

És még John Kirby is.

Joe Biden amerikai elnök szerint közel lehet egy olyan megállapodás, amelynek keretében a Hamász szabadon engedné a túszokat. Ezt támasztja alá az is, hogy a korábbi túszkiszabadításokat is elősegítő Nemzetközi Vöröskereszt vezetője is Katarba utazott, hogy találkozzon a Hamásszal. A BBC jeruzsálemi tudósítója szerint egy esetleges megállapodás lépcsőzetes lehet:

a túszok egy-egy csoportját szabadítanák ki egyszerre, tartós tűzszünetért cserébe,

írta a hvg.hu. Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is azt mondta, hogy a tárgyaló felek közelednek a megállapodáshoz a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása ügyében.

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője a Telegramon írt arról, hogy közel van a megállapodás. A mozgalom átadta válaszát a katari testvéreinek és a közvetítőknek, és közel vagyunk a fegyverszüneti megállapodáshoz – fogalmazott a Hamász-vezér, de további részleteket nem árult el.

A Hamász egy másik tisztségviselője, Isszat er-Resík az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak azt mondta, a tárgyalások elsősorban a tűzszünet hosszúságáról, a Gázai övezetbe szállítandó segélyekről és az izraeli túszok, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedéséről szólnak.

Mindkét oldal egyetért a nők és gyerekek elengedésében, a megbeszélések eredményét pedig az egyeztetésekben közvetítői szerepet vállaló katari kormány jelenti majd be - tudósított Resík közléséről az MTI.

Az elhurcolt, Gázában fogva tartott izraeliek ügyében napok óta folynak megbeszélések. Mikál Hercog, Izrael washingtoni nagykövete vasárnap, az ABC amerikai hírtelevízióban azt mondta, reméli, hogy napokon belül egyezségre jutnak, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök pedig szintén azt közölte, a felek között már csak "egészen apró" vitás kérdések maradtak.

Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója mindazonáltal arra figyelmeztetett, "semmiben nincs megegyezés, amíg mindenben nem születik megegyezés".

(A nyitóképen: Palesztin nők sírnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház ablakában a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 20-án.)

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×