eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Palesztin nők sírnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház ablakában a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 20-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A Hamász és Joe Biden is közelgő tűzszünetről beszélt

És még John Kirby is.

Joe Biden amerikai elnök szerint közel lehet egy olyan megállapodás, amelynek keretében a Hamász szabadon engedné a túszokat. Ezt támasztja alá az is, hogy a korábbi túszkiszabadításokat is elősegítő Nemzetközi Vöröskereszt vezetője is Katarba utazott, hogy találkozzon a Hamásszal. A BBC jeruzsálemi tudósítója szerint egy esetleges megállapodás lépcsőzetes lehet:

a túszok egy-egy csoportját szabadítanák ki egyszerre, tartós tűzszünetért cserébe,

írta a hvg.hu. Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is azt mondta, hogy a tárgyaló felek közelednek a megállapodáshoz a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása ügyében.

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője a Telegramon írt arról, hogy közel van a megállapodás. A mozgalom átadta válaszát a katari testvéreinek és a közvetítőknek, és közel vagyunk a fegyverszüneti megállapodáshoz – fogalmazott a Hamász-vezér, de további részleteket nem árult el.

A Hamász egy másik tisztségviselője, Isszat er-Resík az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak azt mondta, a tárgyalások elsősorban a tűzszünet hosszúságáról, a Gázai övezetbe szállítandó segélyekről és az izraeli túszok, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedéséről szólnak.

Mindkét oldal egyetért a nők és gyerekek elengedésében, a megbeszélések eredményét pedig az egyeztetésekben közvetítői szerepet vállaló katari kormány jelenti majd be - tudósított Resík közléséről az MTI.

Az elhurcolt, Gázában fogva tartott izraeliek ügyében napok óta folynak megbeszélések. Mikál Hercog, Izrael washingtoni nagykövete vasárnap, az ABC amerikai hírtelevízióban azt mondta, reméli, hogy napokon belül egyezségre jutnak, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök pedig szintén azt közölte, a felek között már csak "egészen apró" vitás kérdések maradtak.

Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója mindazonáltal arra figyelmeztetett, "semmiben nincs megegyezés, amíg mindenben nem születik megegyezés".

(A nyitóképen: Palesztin nők sírnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház ablakában a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 20-án.)

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×