eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Charles Michel: Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak

Számos ügyben nemcsak Magyarországnak, hanem más tagállamoknak is megvan a maga különvéleménye.

Habár egyes megfigyelők számítottak rá, hogy az október közepén lezajlott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök között lezajlott találkozó miatt többen bírálni fogják a magyar miniszterelnököt, a reakciók alulmúlták a várakozásokat: a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen alig néhány állam- és kormányfő tartotta fontosnak, hogy felemlegesse a szokatlan pekingi randevút.

A Népszava egy sajtóbeszélgetésen megkérdezte erről az Európai Tanács elnökét.

"Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt" - mondta Charles Michel.

A belga politikus a sajtóbeszélgetésen érzékeltette, hogy Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak: "A mai nap jó alkalom volt, hogy meghallgassuk Orbán urat és másokat, és megértsük, hogy mi a véleményük, mit kellene tennünk a jövőben Oroszországgal, Ukrajnával és más nemzetközi ügyekkel kapcsolatban. Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót, és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson" – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy számos ügyben nemcsak Magyarországnak, hanem más tagállamoknak is megvan a maga különvéleménye. Ezek sokszor kevésbé látható, de nagyon határozott álláspontok, amelyeket a találkozókon kell közös nevezőre hozni.

A lapnak több, neve mellőzését kérő EU-forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor hozzászólásai az Európai Tanács ülésein általában lényegretörőek és segítik a nézetek tisztázását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×