eur:
389.76
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Palesztinok menekülnek Gáza északi részéből 2023. október 13-án. Izrael felszólította az övezet északi részén élőket, köztük Gázaváros lakóit, mintegy 1,1 millió embert, hogy huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülniük, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek és emiatt az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban.. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: Mohamed Szaber

Az USA figyelmeztette minden állampolgárát, világszerte - percről percre a Közel-Keletről

Egyiptom átengedi a segélyszállítmányok egy részét - jelentette be az amerikai elnök. Joe Biden, aki Izraelben járt, közölte, hogy tárgyaló partnerei nem ellenezték a palesztinoknak szánt amerikai segélyt. Közben Közel-keleti körútra indul a brit miniszterelnök is. Rishi Sunak először Izraelbe látogat.

2023.10.19. 21:54

Berlin 50 millió euró azonnali segélyt nyújt a Gázai övezet lakóinak

Németország 50 millió euró (19 milliárd forint) azonnali humanitárius segélyt nyújt a Gázai övezet lakóinak - jelentette be csütörtökön Annalena Baerbock német külügyminiszter Ammánban. A német politikus jordániai hivatali partnere, Ajmán Szafadi oldalán adott nyilatkozatában közölte, hogy a pénzzel olyan nemzetközi szervezeteken keresztül kívánnak segítséget nyújtani a rászorulóknak, mint a Világélelmezési Program (WFP) és az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA).

Baerbock hangsúlyozta, hogy a Gázai övezet lakói maguk is áldozataivá váltak a radikális iszlamista Hamász terrortámadásának. Hozzátette, hogy Németország főként az egészségügyi ellátás javításán fáradozik. (MTI)

2023.10.19. 20:42

ENSZ: most rögtön tűzszünetre van szükség

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követelt csütörtökön az ENSZ főtitkára, az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti háború tizenharmadik napján. "A Gázai övezetnek arányos és tartós segítségre van szüksége" - jelentette ki António Guterres Kairóban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kell tartani a humanitárius jogot.

"Azonnal élelmiszerre, vízre, üzemanyagra és gyógyszerekre van szükség, mégpedig sokra és tartósan"

- hangsúlyozta Guterres.

A főtitkár felszólította a Hamászt, hogy hogy engedje el az október 7-ei támadása alkalmával Izraelből elhurcolt túszokat, Izraelt pedig arra, hogy biztosítson korlátlan hozzáférést a segélyekhez. (MTI)

2023.10.19. 20:39

Az USA figyelmeztette minden állampolgárát, világszerte

Az Egyesült Államok az erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt az egész világra kiterjedő biztonsági figyelmeztetést adott ki csütörtökön a külföldön tartózkodó állampolgárai számára.

A külügyminisztérium felhívásának szövege szerint "a világ különböző pontjain megnövekedett feszültségek miatt fennáll a terrortámadások, tüntetések és az amerikai állampolgárokkal és érdekeltségekkel szembeni erőszakos cselekmények veszélye, ezért a külügyminisztérium azt javasolja az állampolgároknak, hogy legyenek nagyon körültekintők".

Az elmúlt napokban a Közel-Kelet több államában voltak tüntetések amerikai külképviseletek közelében. A külügyminisztérium Libanon és Izrael esetében lehetővé tette az ott dolgozó amerikai diplomaták egy részének, hogy átmenetileg elhagyják szolgálati helyüket, de a külképviseletek mindenütt nyitva tartanak.

Kedden a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés lépett életbe Libanonra vonatkozóan, ebben arra szólították fel amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak az Izraellel szomszédos országba. (MTI)

2023.10.19. 19:15

Pénteken jöhet az egyik áttörés a Gázai övezetben

Egyiptomi és palesztin források számoltak be róla.

2023.10.19. 19:01

Kiderült, honnan van a Hamásznak pénze a háborúra

Gázát, ahol több, mint kétmillió palesztin él egy szűk földsávon, a Hamász 2007-ben kormányzó erővé való választását követő izraeli és egyiptomi blokád óta „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének” is nevezik. De honnan jut akkor be a pénz, amiből a Hamász finanszírozni tudja fegyveres harcát?

2023.10.19. 17:25

Benjamin Netanjahu elmondta, mi volt a Hamász akciójának nemzetközi célja

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökökn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a "legsötétebb órákban" is.

2023.10.19. 16:39

15 óra után folytatódtak az Izrael elleni rakétatámadások

A Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai újabb rakétákat lőttek ki izraeli településekre - közölte az izraeli hadsereg csütörtökön. Askelónban és más, a határhoz közeli városokban is megszólaltak a csapásra figyelmeztető szirénák. Ezt megelőzően az övezetből tizenöt órája nem érkezett újabb rakétatámadásról szóló jelentés.

A háború október 7-i kezdete óta a palesztin fegyveresek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre a Gázai övezetből, ami több mint 1400 ember halálát okozta. Az ezek megtorlásául Izrael által indított légitámadásokban az övezetben eddig 3500-an haltak meg palesztin közlés szerint. (MTI)

2023.10.19. 16:04

Megvan, mikor kezdődik és meddig tart a határellenőrzés Szlovénia felé

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy október 21-től legalább tíz napig határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

2023.10.19. 12:48

Nagy-Britannia túszként fogva tartott állampolgárainak elengedéséért dolgozik

Jeruzsálemben Jichák Hercog izraeli elnök is fogadta Rishi Sunak brit kormányfőt. A találkozót követően Londonban közölték: "A miniszterelnök és Hercog elnök hangsúlyozta: elengedhetetlenül szükséges elkerülni az erőszak további terjedését a régióban. Megegyeztek, hogy a folytatják az együttműködést ennek érdekében" - áll a Downing Street közleményében.

Ezen felül abban is megyeztek, továbbra is dolgozni fognak azon, hogy elérjék a túszként fogva tartott brit állampolgárok elengedését.

Sunak nyomatékosította, hogy az Egyesült Királyság szolidáris Izraellel, és azt is hangsúlyozta, hogy be kell juttatni a humanitárius segítséget Gázába.

"Szolidaritást vállalunk Önnel és az izraeli néppel, és kiállunk amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, hogy helyreállítsa a biztonságot, és biztosítsa a túszul ejtett emberek biztonságos visszatérését" - mondta Sunak Hercognak a találkozó televízióban közvetített részén.

"A palesztinok a Hamász tetteinek áldozatai. Fontos, hogy továbbra is megadjuk a hozzáférést a humanitárius segítséghez" - tette hozzá a brit miniszterelnök. (MTI)

2023.10.19. 12:18

Újabb videó az Iszlám Dzsihád rakétájáról

Az X-en (korábban Twitter) tette közzé az izraeli hadsereg azt a videó felvételt, amelyet a Gázából indított rakétákról készítettek. Az egyik Izraelre kilőtt fegyver nem sokkal az indítást követően - valószínűleg műszaki hiba miatt - letért a pályájáról és a roncsai az Al-Ahli baptista kórház parkolójára zuhanva hatalmas robbanást okoztak.

A detonációban több százan vesztették életüket. A Hamasz szinte azonnal bejelentette, hogy a kórházat Izraeli bombatámadás érte. Jeruzsálemben azonban tagadták a palesztin terrorszervezet vádjait.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerdai sajtóértekezletén már említette, hogy a Hamasz-szal szövetséges Iszlám Dzsihád fegyveresei, a gázai kórház mögött lévő temetőből rakétákat lőttek Izraelre. Az egyik azonban meghibásodhatott és a kórház területére zuhant.

Az alábbi videofelvételen jól látni az induló rakétát és azt is, hogy nem sokkal ezután a röppálya hirtelen megtörik majd a roncsok lángolva a földre hullanak.

Daniel Hagari ellentengernagy egyúttal azt is közölte, hogy a rakétát nem az izraeli légvédelem lőtte le, mivel az csak a zsidó állam területe felett tevékenykedik. Mint mondta, a Vaskupola rendszer nem terjed ki Gáza légterére.

2023.10.19. 10:38

Brit kormányfő Izraelben elítélte a Hamasz szörnyű terrortámadását

Rishi Sunak szolidaritási látogatásra érkezett a zsidó államba. "Izraelben vagyok, egy gyászoló országban. Önökkel együtt gyászolok, és Önökkel együtt állok ki a terrorizmus csapása ellen. Ma és mindörökké" - írta Sunak az X-en, hozzátéve a szolidaritás szót héberül.

Sunak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Jichák Hercog izraeli elnökkel is találkozik. A brit kormányfő elmondta: el szeretné érni, hogy a segélyek bejussanak a Gázai övezetbe, valamint azt, hogy a térségben rekedt emberek elhagyhassák az övezetet.

"Minden civil halála tragédia. És túl sok élet veszett már oda a Hamász szörnyű terrorcselekménye után" - mondta még indulása előtt a brit kormányfő. (MTI)

2023.10.19. 10:09

A libanoni amerikai nagykövetségnél tüntetőkkel csapott össze a rendőrség

A nagykövetséghez vezető utcában a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta szét a több száz fős tömeget. A megmozdulás résztvevői az Izrael gázai légicsapásai ellen tüntettek. A feldühödött demonstrálók megpróbáltak áttörni az erősen őrzött nagykövetséget védő szögesdrótakadályon - számolt be róla egy szemtanú.

Jake Nelson, a nagykövetség szóvivőjének közleménye szerint a tüntetők a nagykövetség környékén károkat okoztak, de a követség dolgozóinak és létesítményeinek nem esett baja. A szóvivő megköszönte a libanoni biztonsági erők gyors beavatkozását. Egyúttal ismételten óvatosságra és éberségre intette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat.

Korábban a Hezbollah több ezer támogatója tüntetett Izrael ellen Bejrút külvárosaiban.

A több száz halálos áldozatot követelő gázai Al-Ahli kórháznál történt robbanást követően az Irán-barát síita szervezet szerdán hirdette meg az Izrael elleni "harag napját".

Az izraeli hadsereg szerint szerdán a Hezbollah rakétákkal lőtte Libanonból az izraeli állásokat. Az izraeli haderő pedig válaszcsapásokat mért a Hezbollah libanoni állásaira. (MTI)

2023.10.19. 10:05

Közel-keleti háború a német futballban: egy játékost már menesztettek, jöhet a következő

Egyre több jel utal arra, hogy a sport is az újult erővel kitört közel-keleti háború áldozatává válhat.

2023.10.19. 10:01

A háború súlyos károkat okoz Izraelben

Leginkább az ország idegenforgalma szenvedi meg az újabb közel-keleti konfliktust - írja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A háború miatt teljesen leállt a turizmus, és ez óriási gazdasági veszteségeket okoz Izraelnek. A helyi szakemberek attól tartanak, hogy a külföldi utazási irodák tartózkodni fognak attól, hogy Izraelt visszahelyezzék desztinációik közé.

A helyi idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint állami segítség nélkül október végén elbocsátják az izraeli idegenvezetők és utazásszervezők háromnegyedét. A be- és a kiutazó turizmusban is súlyos károk keletkeztek, jelenleg az érkező repülőjáratokon hazatérő izraeliek, köztük mozgósított tartalékosok utaznak, miközben számos kisgyerekes család külföldre utazott, hogy ott vészeljék át a háborús időszakot.

Az izraeliek nem foglalnak sem kül- sem belföldi üdülést, leállt a szállodaipar és a fizetővendéglátás, csak azok a szállodák működnek, ahol a Gázai övezet vagy a libanoni határ mellől evakuáltak élnek.

Sorra mondják le az izraeliek a novemberi és decemberi külföldi nyaralásaikat, és a külföldi turisták is visszamondják foglalásaikat. A beutazó turizmus ágazata az izraeli munkahelyek mintegy 10 százalékát teszi ki, sőt az ország periférikus vidékein sokfelé 15 százalék is ebben az iparágban dolgozik a turisztikai szervezet vezetőjének beszámolója szerint.

Számos város, köztük Tiberias, Akkó, Názáret, Cfat és Jeruzsálem nagymértékben függ az odalátogató turistáktól. A háború kirobbanása előtt a szervezett turizmus éppen visszatért a 2019-es, koronavírus-járvány előtti csúcsokhoz, de a hónap végén várhatóan elbocsátják az idegenvezetők és az utazásszervezők háromnegyedét, s az idegenforgalom fellendülése várhatóan rendkívül hosszú lesz.

A szervezett turizmus 150 vállalatot és 2000 alkalmazottat érint, amelyek mindegyike átlagosan 1,1 millió dollár bevételt generál az államnak.

Az izraeli idegenvezetők szervezete 230 000 munkanapért és körülbelül 3000 tagért felelős. A beutazó turizmus fő erőforrása a képzett munkaerő, amelynek képzése három-négy évig tart.

"A háború képei nyomán az elkövetkező időszakban Izrael ismét veszélyes helynek minősül majd, és időbe telik, hogy a turisztika magához térjen. A károk léptékét befolyásoló főbb tényezők a háború időtartama és eredményei lesznek - minél rövidebb a háború és minél meghatározóbb az eredmény, annál gyorsabb lesz a felépülés" - hangsúlyozta az Eset Tours nevű utazási iroda igazgatóhelyette a lapnak.

"Az izraelieknek a háború után az elszenvedett gazdasági károk miatt hosszú távon kevesebb pénze marad majd a nyaralásra. A turisztikai ágazat nagyon súlyos károkat szenved minden területen - a kiutazó, a beutazó és a belföldi turizmusban is"- tette hozzá. (MTI)

2023.10.19. 09:51

Oroszország humanitárius segélyt szállít a gázai civileknek

Moszkva 27 tonna humanitárius segélyt küld Egyiptomon keresztül a Gázai övezetbe. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: "Egy speciális repülőgép (...) a Moszkva melletti Ramenszkoje nemzetközi diszkont repülőtérről az egyiptomi El-Arís közelében fekvő nemzetközi repülőtérre indult.

Az orosz humanitárius segélyt az egyiptomi Vörös Félhold képviselőinek fogják átadni, hogy továbbítsák a Gázai övezetbe" - közölte Ilja Gyenyiszov miniszterhelyettest. Mint mondta, a küldeményben élelmiszer, liszt, cukor, rizs és tészta van.

Joe Biden amerikai és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán állapodott meg arról, hogy nemzetközi segélyek juthatnak el a Gázai övezetbe, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

Az amerikai elnök, aki szerdán Tel-Avivba látogatott, elmondta:

az egyiptomi államfő hozzájárult, hogy "legfeljebb 20 teherautó" átléphessen a rafahi határállomáson, a Gázai övezetbe vezető egyetlen olyan átkelőn, amelyet nem Izrael ellenőriz.

A segélyszállítmány péntek előtt valószínűleg nem érkezik meg, mivel az izraeli bombázások által tönkretett úton helyreállítási munkálatok folynak. (MTI)

2023.10.19. 09:07

Izrael Gázában a Hamász, dél-Libanonban pedig Hezbollah állásait támadta

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben az Hamász iszlamista terrorszervezet infrastruktúráját, az északi határnál pedig az Izraelt támadó Hezbollah síita szervezet célpontjait lőtte szerda éjjel a katonai szóvivők jelentése szerint.

A Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokkal terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg, és megölték különböző terrorszervezetek több, magas rangú tisztviselőjét és aktivistáját. Szadzsijja lakónegyedben több tucat páncéltörő rakétakilövő állomást, alagutak lejáratait, hírszerzési infrastruktúrát, műveleti központokat támadtak.

A célzott légicsapásban életét vesztette az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadást vezető Nuhba egység több mint tíz fegyverese.

Megölték a rafahi Népi Ellenállási Bizottságok katonai szárnyának vezetőjét, Rafat Harav Husszein Abu Halalt, valamint a Hamász rádiója beszámolt a Hamász egyik alapítója, Abdel Aziz Ali Abdul Madzsid ar-Rantiszi özvegyének megöléséről is, aki a szervezet politikai irodájának első női tagja volt.

Északon, a libanoni határnál, a Hezbollah célpontjait támadták az izraeli erők, a többi között egy tenger felőli megfigyelőállást, ahonnan szerdán egy páncéltörő rakétát lőttek ki Ros Hanikrára, Izrael legészakibb helyére a Földközi - tenger partvidékén.

Előzőleg Libanonból szerda délután több páncéltörő rakétát indítottak az észak-izraeli Manara és Ros Hanikra irányába.

Válaszul az izraeli hadsereg tüzérséggel lőtte a kilövőhelyeket, és csapásokat mért a Hezbollah infrastruktúrájára.

Izrael 13 napja háborút indított a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei ellen, miután azok október 7-én váratlan támadást intéztek a gázai övezet melletti izraeli települések ellen, ahol megöltek több mint 1400 embert, és ahonnan az övezetbe hurcoltak mintegy kétszáz izraelit, köztük kisgyermekeket, nőket, időseket. (MTI)

2023.10.19. 08:38

Moszkva szerint regionálissá szélesedhet a gázai konfliktus

Az orosz külügyminiszter azt hangoztatta: komoly kockázata van annak, hogy regionális méretűvé szélesedhet a gázai konfliktus, Oroszország kapcsolatban áll Törökországgal az ügyben. Szergej Lavrov Phenjanban, újságíróknak nyilatkozva szólt arról is, hogy provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért.

A moszkvai diplomácia vezetője közölte:

az orosz fél számít az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséről szóló konzultációk folytatására, amelyek egy része a következő napokban várható.

"Abból indulok ki, hogy az érintett országok konzultációi mindenképpen folytatódnak. Egyiptom kezdeményezéseket mutat. Mindannyian a feszültség csökkentését szeretnénk a Gázai övezetben. Az elkövetkező napokban lesznek olyan megbeszélések, amelyek során kiderül, hogy mennyire reális erre számítani" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a valódi mechanizmus "egy ENSZ BT-határozat lehetne, amely felszólít minden felet, hogy hagyjon fel minden erőszakos akcióval, és biztosítsa a humanitárius kérdések megoldását, figyelembe véve a Gázai övezetet és az ott élő több millió embert fenyegető valódi katasztrófát".

"De sajnos ezt a határozatot nem fogadták el. Bár nem vagyok biztos abban, hogy ha ez az állásfoglalást elfogadták volna, akkor ez megtörtént volna, hogy tűzszünetet hirdettek volna, hogy a humanitárius kérdésekkel foglalkozzanak" - emelte ki Lavrov.

Oroszország hajlandó megvitatni és megfontolni Törökország kezdeményezését,

amely az izraeli-palesztin konfliktusban részt vevő felek számára egy garanciavállaló országok rendszerének létrehozására irányul, Moszkva és Ankara kapcsolatban áll a kérdésben - közölte.

"Készek vagyunk megvitatni minden konstruktív javaslatot. Azt a kezdeményezést, amelyet a minap már hallottam, egyértelműen a de-eszkaláció, a helyzet normalizálásának vágya motiválja. Hogy pontosan mit jelent ez, azt természetesen török barátainktól szeretnénk hallani, akikkel ebben a kérdésben is kapcsolatban állunk" - mondta.

Hakan Fidan török külügyminiszter korábban azt mondta, Ankara javasolni fogja az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) tagjainak, hogy fontolják meg a palesztinok és Izrael közötti konfliktus rendezésében való részvétel gondolatát egy olyan rendszer alapján, amely mindkét fél számára garanciavállaló országokat tartalmaz, amelyeknek felelősséget kell vállalniuk a rendezés feltételeinek végrehajtásáért. (MTI)

2023.10.19. 08:18

Gázai alagutak: ezért készül a föld alatti harcra a világ minden komoly hadserege

A Gáza elleni küszöbönálló izraeli szárazföldi offenzíva és az alagútrendszereiben meghúzódó Hamászról szóló hírek ráirányították a figyelmet a föld alatti hadviselésre. Ez lesz ugyanis a jövő harcmezője, és emiatt több hadsereg már készül rá.

2023.10.19. 08:18

A brit kormányfő is közvetíteni akar a Közel-keleti válság rendezésében

Londonban bejelentették, hogy Rishi Sunak először Izraelbe utazik, ahol találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi.

2023.10.19. 08:17

Rostoványi Zsolt: a Hamász felszámolása sem oldja meg az évtizedes palesztin kérdést

Palesztina és Izrael történelméről, a terület fölötti rendelkezés kérdéséről, a megoldás és a tartós béke lehetőségeiről is beszélt a palesztin–izraeli konfliktus kapcsán Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő, a budapesti Corvinus Egyetem emeritus rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

2023.10.19. 08:17

Joe Biden: Egyiptom engedélyezi segélyszállítmányok átjutását a Gázai övezetbe

Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe - jelentette be az amerikai elnök miután telefonon tárgyalt az egyiptomi államfővel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×