eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az International Humanitarian City Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányát rakodják egy Egyiptomba tartó repülőgépre a Dubaji nemzetközi repülőtéren 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Pénteken jöhet az egyik áttörés a Gázai övezetben

Egyiptomi és palesztin források számoltak be róla, az ENSZ is bejelentést tett.

Egészségügyi segéllyel megrakott öt teherautó várakozik indulásra készen Egyiptom és a Gázai övezet határán, hogy elindulhasson az övezetbe - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO egyúttal üdvözölte Izrael előző napi bejelentését, hogy nem fogja útját állni az Egyiptom felől az övezetbe szánt humanitárius szállítmányoknak.

"Teherautóink megrakodva és menetkészen állnak" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója londoni sajtótájékoztatóján. Kifejezte abbéli reményét, hogy a készleteket a lehető leghamarabb - "remélhetőleg már holnap" - célba juttatják, amint megnyílik a rafahi határátkelő.

Elmondta, további 40 tonna segély a jövő hétig szintén megérkezik a térségbe. A szállítmányban egyebek között krónikus betegek és sebesültek kezeléséhez, ápolásához szükséges gyógyszerek vannak, biztosítva ezzel 300 ezer ember ellátását, beleértve várandós nőket is.

Az egyiptomi al-Kahera News hírtelevízió saját forrásaira hivatkozva közölte, hogy a rafahi határátkelőt pénteken megnyitják. A Maán palesztin hírügynökség és az egyiptomi biztonsági erők egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a humanitárius segélyeket szállító első 20 teherautó átkelését António Guterres ENSZ-főtitkár személyesen fogja felügyelni október 20-án a határon.

Ez lenne az első humanitárius szállítmány, amely bejut az övezetbe, miután Izrael teljes blokád alá vette, és elkezdte bombázni a mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezetet a Hamász radikális iszlamista szervezet összehangolt, október 7-i támadása miatt. Az ENSZ humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett a palesztinok lakta part menti sávban.

(A nyitóképen: Az International Humanitarian City Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányát rakodják egy Egyiptomba tartó repülőgépre a Dubaji nemzetközi repülőtéren 2023. október 19-én.)

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×