eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A palesztinokat támogató tüntetés résztvevői jelszavakat skandálnak az Indonézia déli részén lévő Mindanao-szigeti Cotabato városban 2023. október 16-án. A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és legkevesebb 150 embert túszként tartanak fogva. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2670-et, a sebesülteké pedig a 9600-at.
Nyitókép: MTI/AP

Közel-keleti háború a német futballban: egy játékost már menesztettek, jöhet a következő

Egyre több jel utal arra, hogy a sport is az újult erővel kitört közel-keleti háború áldozatává válhat.

Több újság számolt be arról, hogy az első "áldozat" a Bundesliga első osztályában szereplő FSV Mainz 05 egyik labdarúgója. A Bild és a Der Spiegel tudósítása szerint a klubvezetés úgy döntött, hogy megválik a csapat marokkói származású, de már Hollandiában született labdarúgójától, a 28 esztendős Anwar El Gazitól. A csatár szeptemberben szerződött a klubhoz, korábban a holland Eindhoven, illetve az angol Everton játékosa volt.

"Bűne" az, hogy a vezetők megítélése szerint "elfogadhatatlan módon" foglalt állást a konfliktussal kapcsolatosan.

Konkrétan azt rótták fel neki, hogy a Hamász Izrael elleni terrortámadása nyomán az Instagramon olyan üzenetet posztolt, amelyet a vezetők a klub számára elfogadhatatlannak minősítettek. A posztban a többi között az állt, hogy "a folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!" Mindezzel mainzi értékelés szerint azt kívánta jelezni, hogy Palesztinának a Jordán folyótól a Földközi-tengerig kell terjednie. Ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy Anwar El Gazi megkérdőjelezi Izrael létezési jogát. A játékos ezt a posztot törölte, az Instagramon azonban hétfő estig fenn volt fotója, azzal a felirattal, hogy "Palesztina mellett áll".

A hivatalos indoklás szerint a Mainz 05 elismeri, hogy az évtizedek óta tartó közel-keleti konfliktus kilátásaival kapcsolatosan eltérőek a nézetek. Elhatárolódik azonban a szóban forgó posztoktól, mivel azok nem egyeztethetők össze a klub által vallott értékekkel. A vezetőség minderről egyeztetett a játékossal. Tájékoztatták arról, hogy mostantól az edzéseken sem vehet részt, és szabadon igazolható.

Anwar Al Gazi nem az egyetlen olyan külföldi, ráadásul szintén kettős, marokkói-holland állampolgárságú játékos, akinek további németországi sportolói sorsa hasonló okok miatt forog kockán. A Bayern München vezetősége ugyanis a marokkói válogatott hátvédre, a 25 esztendős Noussair Mazraouira orrolt meg, aki értesülések szerint honfitársáéhoz hasonló tartalmú üzenetet, illetve videót posztolt ugyancsak az Instagramon. Az üzenetben a sokszoros válogatott játékos győzelmet kívánt a palesztinoknak az Izraellel való konfliktusban.

Mazraui a Süddeutsche Zeitung szerint még a nap folyamán tér vissza Münchenbe. Az újság úgy értesült, hogy ezt követően részletekbe menő személyes megbeszélésre kerül sor közte és a klub legfelsőbb vezetői között. A játékos még a Libéria ellen győzelmet arató marokkói keret tagja volt, könnyebb sérülése miatt azonban végül játékára nem került sor.

Értesülések szerint az FC Bayern München küszöbön álló éves közgyűlésén a klub alapszabályzatát egy olyan bekezdéssel kívánja bővíteni, amely a Mazraoui-féle esetekben alkalmazható lehet. Hangsúlyozná ugyanis, hogy

olyan gondolkodásmód kinyilvánítása, amely összeegyeztethetetlen a klub által vallott értékekkel, az egyesületből való kizáráshoz vezethet.

Az Infostart korábban arról számolt be, hogy a közel-keleti kérdés – konkrétan a szemben álló felek közötti szolidaritás kinyilvánítása – a brit labdarúgókat is megosztotta. Heves bírálatok érték az Arsenal két játékosát, akik közül az egyik a palesztinok, másik az izraeliek pártján tett közzé posztot. Az angol futballszövetség, az FA megtiltotta, hogy a múlt hét végi Hamász-terrorcsapások áldozatai iránti szolidaritásból az izraeli nemzeti színekkel világítsák ki a Wembley stadiont. A stadionba pedig nem engedték be sem az izraeli, sem a palesztin zászlókat.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×